2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Két évvel is késleltetheti a rákkutatást a járvány Nagy-Britanniában

A koronavírus-járvány miatt az új rákellenes terápiák fejlesztésében két évnyi késedelemmel számolnak brit kutatók.

  • Két évvel is késleltetheti a rákkutatást a járvány Nagy-Britanniában

Ennek oka, hogy a járvány miatt csökkent a hozzáférés a kutatólaboratóriumokhoz - közölte a londoni Rákkutató Intézet (Institute of Cancer Research - ICR) hétfőn.

A szakértők szerint a legutóbbi lezárások nyomán a laboratóriumi kutatásra lehetőséget kapó kutatók száma 30 százalékkal csökkent a már eleve visszaesett számhoz képest is. Ráadásul a kapacitásszűke miatt a kutatások csaknem egyharmadát munkaidőn kívül, éjszakai vagy hétvégi műszakokban tudják végezni.

Az első lezárások után 17 hónap késéssel számoltak a rákkutatásban az ICE szakértői, az újabb korlátozások nyomán azonban a késedelem elérheti a két évet is a becsléseik szerint.

"A koronavírus-járvány a rákkutatást érintő legnagyobb fenyegetés generációk óta. Nagyszerű, hogy segített minket a tudomány, hogy kikerülhessünk a bezártságból és visszatérjünk a normalitásba, de sajnos a rák nem vár - ugyanolyan nagy kihívás, mint mindig is volt" - mondta Paul Workman, az ICR vezetője

Workman egy blogbejegyzésében élesen kritizálta a brit kormány finanszírozási politikáját is.

A szakértő szerint a kormány a Horizon Europe nevű uniós kutatói programban való részvételt a kutatási költségvetésből akarja finanszírozni, holott pluszbefektetésekre lenne szükség.

A brit kutatási költségvetés megrövidítése katasztrofális következményekkel járna a tudomány számára, fontos felfedezéseket késleltetne, a páciensektől elrabolná a jobb jövő reményét és emiatt a kormány elmulasztaná az az egyszeri lehetőséget, hogy segítse a Covid-19 utáni gazdasági fellendülést - véli a kutató.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor az Európai Parlament brüsszeli épületében tárgyalt

Orbán Viktor az Európai Parlament brüsszeli épületében tárgyalt

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig. Amíg ez a kérdés nincs megválaszolva, addig semmilyen migrációval kapcsolatos uniós rendelkezés nem működik - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben kedden.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!