2019. május 26.,
vasárnap, Fülöp, Evelin napja

Kényszerleszállást kellett végrehajtania a Szojuz MSZ-10 űrhajónak

MTI, Hír TV

2018. október 11., csütörtök 11:55, frissítve: csütörtök 16:33

Kényszerleszállást hajtott végre a Szojuz űrhajó legénysége. Mindkét űrhajós épségben földet ért, egyikük sem sérült meg. A balesetet a gyorsítórakéta okozhatta, a vizsgálatot közösen folytatja az orosz és az amerikai űrügynökség.

Ma hajnalban startolt az orosz Soyuz űrrakéta, fedélzetén Nick Hague-val és Alexey Ovchininnel a fedélzeten. Az amerikai űrhajós korábban élete utazásáról beszélt.

„Izgatott vagyok, mert van egy elképzelésem arról, milyen lesz az űrben, és sok veteránnal beszélgettem, akik már jártak kint, de amíg nem éled meg azokat a látványokat, hangokat, és érzéseket, addig nem tudod, milyen is az” – mondta az indulás előtt Nick Hague.

Ez azonban egyelőre álom maradt. Percekkel a kilövés után ugyanis meghibásodást észleltek a gyorsító rakétánál, ami ballisztikus visszatérésre kényszerítette a legénységet. Ennek során a Soyuz űrkapszula az átlagosnál meredekebb szögben zuhant, így az űrhajósokat kétszer akkora erőhatások érték, mint egy szokásos landolásnál.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség bejelentette az incidens állami szintű kivizsgálását, melyben a NASA is részt vesz.

„Hála Istennek, a legénység életben van. A részleteket illetően nem tudok sokat mondani. A kilövés 123-ik másodpercében a vészhelyzeti menekülési rendszer megfelelően aktiválódott, az ejtőernyők kinyíltak, a kapszula probléma nélkül levált a gyorsító rakétáról és a legénység épségben földet ért” – mondta Yuri Borisov, miniszterelnök-helyettes.

Az utóbbi időben ez már a második meghibásodott Soyuz. Az elmúlt hónapokban a Nemzetközi Űrállomáson levegőszivárgást érzékeltek; rövid keresés után kiderült, hogy az egyik Soyuz kapszulából szökik a levegő. Noha a problémát elhárították, az Orosz Szövetségi Űrügynökség azóta próbálja kinyomozni, hogyan és mikor keletkezhetett az a lyuk.

„Számos tragédia történt az űrkutatás orosz és amerikai történelmében. A csúcstechnológiával rengeteg életveszélyes helyzet jár, ezért is részesülnek kozmonautáink kitüntetésekben és jutalmakban, amiért életüket kockáztatják. Véleményem szerint az Egyesült Államok megértő lesz ebben a szituációban. Teljes mértékben együttműködünk velük, nem tartunk vissza semmilyen információt” – tette hozzá Yuri Borisov.

A csütörtöki meghibásodás következményei súlyosak lehetnek. Amíg az oroszok ki nem derítik, mi a baj a rakétákkal, addig kétséges, hogy embereket küldenének fel. A NASA számára ellenben a ezek a küldetések jelentik az egyetlen hozzáférést a Nemzetközi Űrállomáshoz.