2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Külföld

Kényszerleszállást kellett végrehajtania a Szojuz MSZ-10 űrhajónak

Kényszerleszállást hajtott végre a Szojuz űrhajó legénysége. Mindkét űrhajós épségben földet ért, egyikük sem sérült meg. A balesetet a gyorsítórakéta okozhatta, a vizsgálatot közösen folytatja az orosz és az amerikai űrügynökség.

  • Kényszerleszállást kellett végrehajtania a Szojuz MSZ-10 űrhajónak

Ma hajnalban startolt az orosz Soyuz űrrakéta, fedélzetén Nick Hague-val és Alexey Ovchininnel a fedélzeten. Az amerikai űrhajós korábban élete utazásáról beszélt.

„Izgatott vagyok, mert van egy elképzelésem arról, milyen lesz az űrben, és sok veteránnal beszélgettem, akik már jártak kint, de amíg nem éled meg azokat a látványokat, hangokat, és érzéseket, addig nem tudod, milyen is az” – mondta az indulás előtt Nick Hague.

Ez azonban egyelőre álom maradt. Percekkel a kilövés után ugyanis meghibásodást észleltek a gyorsító rakétánál, ami ballisztikus visszatérésre kényszerítette a legénységet. Ennek során a Soyuz űrkapszula az átlagosnál meredekebb szögben zuhant, így az űrhajósokat kétszer akkora erőhatások érték, mint egy szokásos landolásnál.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség bejelentette az incidens állami szintű kivizsgálását, melyben a NASA is részt vesz.

„Hála Istennek, a legénység életben van. A részleteket illetően nem tudok sokat mondani. A kilövés 123-ik másodpercében a vészhelyzeti menekülési rendszer megfelelően aktiválódott, az ejtőernyők kinyíltak, a kapszula probléma nélkül levált a gyorsító rakétáról és a legénység épségben földet ért” – mondta Yuri Borisov, miniszterelnök-helyettes.

Az utóbbi időben ez már a második meghibásodott Soyuz. Az elmúlt hónapokban a Nemzetközi Űrállomáson levegőszivárgást érzékeltek; rövid keresés után kiderült, hogy az egyik Soyuz kapszulából szökik a levegő. Noha a problémát elhárították, az Orosz Szövetségi Űrügynökség azóta próbálja kinyomozni, hogyan és mikor keletkezhetett az a lyuk.

„Számos tragédia történt az űrkutatás orosz és amerikai történelmében. A csúcstechnológiával rengeteg életveszélyes helyzet jár, ezért is részesülnek kozmonautáink kitüntetésekben és jutalmakban, amiért életüket kockáztatják. Véleményem szerint az Egyesült Államok megértő lesz ebben a szituációban. Teljes mértékben együttműködünk velük, nem tartunk vissza semmilyen információt” – tette hozzá Yuri Borisov.

A csütörtöki meghibásodás következményei súlyosak lehetnek. Amíg az oroszok ki nem derítik, mi a baj a rakétákkal, addig kétséges, hogy embereket küldenének fel. A NASA számára ellenben a ezek a küldetések jelentik az egyetlen hozzáférést a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!