2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok 03:00

Külföld

"Kényszeríteni kell az ellenzéket, hogy üljön tárgyalóasztalhoz"

Akár erővel is rá kellene bírni a szíriai ellenzéket arra, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a szíriai kormánnyal. Ezt az orosz külügyminiszter jelentette ki egy hétfői sajtótájékoztatón. Az Egyesült Államok viszont a szíriai rezsimet fenyegette meg, hogy következményekkel kell számolnia, ha nem teljesíti maradéktalanul a vegyi fegyverek beszolgáltatásáról szóló megállapodást. Damaszkusznak még ezen a héten listát kell készítenie vegyi fegyvereiről, 2014 első felében pedig meg kell semmisítenie azokat.

A többi között egy kilencedik hónapban lévő várandós nőt emeltek egy hajó fedélzetére olasz mentőalakulatok. Több mint száz menekülttel együtt érkezett Szíriából Szicíliába, ahol néhány órán belül meg is szülte gyermekét.

Szíriából eddig mintegy kétmillióan menekültek el a két és fél éve tartó polgárháború elől, az országon belül pedig több mint négymillióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Az orosz külügyminiszter szerint a felkelőket erővel kellene rábírni arra, hogy hajlandók legyenek tárgyalni a kormánnyal a fegyvernyugvásról. „Eddig mindig azt mondtuk: meg kell győzni az ellenzéket arról, hogy vegyen részt a genfi konferencián. Most viszont talán eljött az idő, hogy azt mondjuk: kényszeríteni kell őket a részvételre” – mondta.


Szergej Lavrov azt mondta, a szír kormány beleegyezett abba, hogy delegációt küldjön a genfi békekonferenciára. Miközben Moszkva a lázadókat és nyugati szövetségeseiket helyezi nyomás alá, addig az amerikai-angol-francia hármas ugyanezt teszi a szíriai vezetéssel és az ENSZ-szel. Szerintük a világszervezetnek határozattal kell kikényszerítenie az Aszad-rezsimből a vegyi fegyverek beszolgáltatását, a leszerelés főbb lépéseiről hétvégén egyezett meg egymással az orosz és az amerikai külügyminiszter.

„Nem fogjuk tolerálni, hogy az Aszad-rezsim eltérjen a megállapodás fő elveitől. Ha Aszad erre nem hajlandó, akkor ennek konzekvenciái lesznek. Ebben mindannyian egyetértünk, Oroszországot is beszámítva” – mondta az amerikai külügyminiszter, utalva egy katonai csapás lehetőségére.

Washington, London és Párizs szerint a határozat elfogadását segíti, ha nyilvánosságra hozzák az ENSZ-ellenőrök jelentését az augusztusi vegyi támadásról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

A miniszter hozzátette: "Az elmúlt évek válságaira a magyar gazdaság politika rendre sikeres válaszokat adott, ennek eredményeként tért vissza a magyar gazdaság növekedési pályára, ennek eredményeként döntünk folyamatosan beruházási, export és foglalkoztatási rekordokat, ennek hatására tudtuk visszanyerni versenyképességünket."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!