2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Kemény üzenet

„Elvesszük a németek álmát, hogy saját autójuk és otthonuk legyen” - mondta Katja Diehl klímaaktivista a Greta Thunberg nevével fémjelezett Fridays for Future lübecki gyűlésén tartott beszédében. A hamburgi radikális zöld aktivista küldetése saját bevallása szerint a közlekedési rendszer átformálása. Lipcséből Szűr Krisztina tudósított.

  • Kemény üzenet

A jelenlegi tömegközlekedés másság- és fogyatékosellenes, rasszista és szexista. Az autózás privilégium, az autót használók önmagukat ámítják hamis érvekkel. Hogy ki állítja mindezt? Katja Diel hamburgi radikális zöld aktivista, aki kommunikációs tanácsadó és az új mobilitással foglalkozik.

Mint vállalati tanácsadó nem csak magáncégeknek, hanem a német kormánynak is ad tanácsot, de megoldással arra, mit használjunk, ha nem autót, nem szolgál. Ugyanakkor hevesen kritizálja a közlekedési minisztériumot, hiszen szerinte jelenleg nem tesz eleget a klímacélok eléréséért.

A hölgy, akinek saját bevallása szerint küldetése a közlekedési rendszer átformálása, könyvet is írt a témában és podcastot is készít. Kijelentése, hogy nem alapvetően kocsiellenes, hanem azért dolgozik, hogy mindenkinek lehetősége legyen autó nélkül élni, jól hangzik, míg nem nézzük meg az érvelését.

A lemondás a kocsiról Katja Diel érvrendszerét és politikai befolyását tekintve gyorsan előírássá válhat Németországban. Hiszen szerinte minden autóút előtt meg kell kérdeznünk magunktól, milyen oknál fogva ültünk be a kocsinkba. Ha az ok, hogy esik az eső, ha csak kényelmesek vagyunk, ha félünk éjszaka egyedül járműveken utazni, ha nem jön a tömegközlekedési eszköz, ha utazás helyett túl sokat parkolunk valahol, akkor nincs rá okunk – és más közlekedési eszközt kell választanunk.

Borítókép: Getty Images

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Marine Le Pen kész együttműködni Giorgia Melonival + videó

Marine Le Pen kész együttműködni Giorgia Melonival + videó

Minden korábban mértnél nagyobb arányban, már 17 százalékkal vezet a Marine Le Pen nevével fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés Emmauel Macron elnök liberális pártja előtt Franciaországban. A Híradóban Lille-ből kapcsoltuk tudósítónkat, Zöldhegyi Katalint.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Prágában üléseznek pénteken a NATO külügyminiszterei + videó

Prágában üléseznek pénteken a NATO külügyminiszterei + videó

Prágában találkoznak pénteken a NATO külügyminiszterei azért, hogy előkészítsék a júliusi washingtoni csúcsot. Feltehetően a 100 milliárd eurós ukrajnai alap kérdése, illetve Ukrajna csatlakozása is téma lesz. A Híradóban, a NATO brüsszeli központjából kapcsoltuk Bugnyár Zoltánt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!