2024. 09. 13. Péntek Kornél napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Nagyapám Horthy Miklós 11:00

Külföld

Kelet-Németországban egyre inkább megmutatkozik az elégedetlenség a kormánykoalíció politikájával szemben

Sorsfordító választások jönnek Németországban – az eddieknél is nagyobb AfD-győzelem látszik kirajzolódni – írta meg a Mandiner. A lap rámutat: szeptember 1-jén két fontos kelet-németországi tartományban, Szászországban és Türingiában lesznek jelzésértékű választások: az AfD megállíthatatlannak látszik, és rohamosan nő a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) népszerűsge is.

  • Kelet-Németországban egyre inkább megmutatkozik az elégedetlenség a kormánykoalíció politikájával szemben

 

Egész Németország feszülten figyeli, hogyan döntenek a helyi lakosok szeptember 1-jén a jövőjüket illetően. Kelet-Németországban egyre inkább megmutatkozik az elégedetlenség a szövetségi kormánykoalíció politikájával és tetteivel szemben, aminek eredményeként a közvélemény-kutatások szerint

Szászországban és Türingiában ma már kétség nélkül az Alternatíva Németországnak (AfD) a legerősebb párt, ezt követi a CDU, melléjük harmadikként pedig kezd felzárkózni a télen alakult Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) a maga 15-20 százalékával.

Az illegális bevándorlás elleni fokozottabb fellépést sürgető jobboldali AfD-t és a hasonlóan ellenzéki, de baloldali BSW-t ugyanakkor nem csak a CDU-val szembeni általános elégedetlenség köti össze; mindkét párt ellene van Ukrajna további támogatásának, és a béke minél előbbi szükségességét szorgalmazza.

Az már egy idén januári felmérésből kiderült, hogy ha akkor lettek volna a szászországi választások, egészen biztosan a radikális bevándorlásellenes AfD szerezte volna meg a legtöbb szavazatot, 37 százalékot, őket követte volna a CDU nagyjából harminc százalékkal,  míg a szociáldemokrata párt be sem kerülne a tartományi parlamentbe.

A legfrissebb adatok ehhez képest némi eltérést mutatnak ugyan, de ez korántsem azt jelenti, hogy a Szászországot jelenleg a CDU–SPD-Zöldek koalíció élén vezető Michael Kretschmer kényelmesen hátradőlhet. A közvélemény-kutatások mindössze 4 százalékos előnyt mérnek az ő javukra, míg az AfD tőlük alig lemaradva, 30 százalékkal áll a második helyen. 

teljes cikk a Mandiner honlapján olvasható.

Fotó: AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Budapesten egyeztetnek az unió gazdasági- és pénzügyminiszterei

Budapesten egyeztetnek az unió gazdasági- és pénzügyminiszterei

A magyar uniós elnökség legfontosabb célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése, és ez az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek nem hivatalos találkozójának fő témája is - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) pénteki, budapesti doorstep tájékoztatóján.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Trump nem vitázik ismét Kamala Harrisszel

Trump nem vitázik ismét Kamala Harrisszel

Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelölt csütörtökön közölte, hogy nem lesz újabb vita közte és Kamala Harris demokrata párti politikus között a november 5-i elnökválasztás előtt.
A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint Európa elbír még egy nagy migrációs hullámot Ukrajnából?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!