2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Kelemen Hunor: A román kormány "lenullázta" az előrehozott választások melletti érveket

A szerdai bizalmi szavazáson megbuktatott román kormány "lenullázta" a parlamenti választások előre hozása mellett szóló érveket azáltal, hogy előző este 25 sürgősségi rendeletet fogadott el - jelentette ki a magyar közmédiának nyilatkozva Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

  • Kelemen Hunor: A román kormány

Az RMDSZ elnöke úgy vélekedett, hogy Ludovic Orban kormánya visszaélt a rendkívüli helyzetekre kitalált jogalkotási lehetőséggel, erről pedig - az ombudsman óvása alapján - az alkotmánybíróságnak is véleményt kell mondania. Kiemelte, hogy a sürgősségi rendeletek egyike lényeges módosításokat hoz a parlamenti választásokban.

"Nem lenne jó úgy nekiszaladni az előrehozott választásoknak, hogy a kedden elfogadott sürgősségi rendeletek életben vannak" - szögezte le Kelemen Hunor.

Hozzátette: eddig támogatta a parlamenti választások előre hozását, de ezek után szerinte inkább arra kell készülni, hogy a törvényhozás kitölti mandátumát, és csak novemberben lesznek választások.

A bukaresti kormány a parlamenti választásokra vonatkozó törvény módosító sürgősségi rendeletet fogadott el keddi ülésén, felkészülve arra az esetre, hogy a parlament megszavazza az ellenzéki szociáldemokraták és az RMDSZ által beterjesztett bizalmatlansági indítványt, és így lehetőség nyílik az előrehozott választások "kiprovokálására".

A jogszabály egyebek közt megduplázza a külföldön élő románok parlamenti képviseletét, és arról intézkedik, hogy a tavalyi európai parlamenti, illetve elnökválasztáshoz hasonlóan a külföldi szavazókörök három napig tartsanak nyitva. Az RMDSZ és a szociáldemokraták által is kifogásolt másik előírás szerint a választópolgárok nem csak a lakhelyük szerinti megyében voksolhatnak, hanem bármely szavazókerületben.

Szerdán azért vonta meg a bizalmat a parlament Ludovic Orban kormányától, mert egy másik - a helyhatósági választást szabályozó - törvényt próbált parlamenti vita nélkül életbe léptetni, amellyel kétfordulóssá akarta tenni a polgármester-választást a júniusi önkormányzati voksoláson.

"Mi már tavaly megállapodtunk a Nemzeti Liberális Párttal, hogy sem sürgősségi kormányrendelettel, sem felelősségvállalással nem módosítja az önkormányzati törvényt, mi nem támogathatunk olyasmit, ami a magyar érdekképviseletet meggyengíti, ezt ne kérje tőlünk senki. Ezt az ígéretét megszegte a kormány, és ezért a bizalmatlansági indítványt alá is írtuk és meg is szavaztuk (...) A mostani szavazásunk a bizalmatlansági indítványra vonatkozott. Nincsen szándékunkban más többséget senkivel kialakítani" - mondta az RMDSZ elnöke, cáfolva azt a feltételezést, hogy a magyar szövetség támogatná a szociáldemokraták visszatérését a hatalomba.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!