2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Kedden is folytatódott a rakétaháború Izrael és a gázai terrorszervezetek között

Kedden is folytatódott a rakétaháború Izrael és a gázai terrorszervezetek között, reggelig legalább 250 rakétát lőttek Izrael felé a Gázai övezetből - jelentette az izraeli katonai rádió.

  • Kedden is folytatódott a rakétaháború Izrael és a gázai terrorszervezetek között

Az éjjel és a reggeli órákban a Gázai övezetből indított mintegy 250 rakéta 90 százalékát elfogta a Vaskupola légvédelmi rendszer, de rakéta csapódott két lakóházba az övezettől északra található Askelónban, és egy család négy tagja megsebesült. Az övezetből indított eddigi lövedékek hét izraelit sebesítettek meg.

Izrael déli részén, a Gázai övezet 40 kilométeres körzetében zárva vannak kedden az oktatási intézmények, és az emberek csak olyan munkahelyekre mehetnek be, ahol megfelelő óvóhelyre tudnak menni légvédelmi riadó esetén.

Az izraeli hadsereg a "Falak őrzője" nevet adta a hadműveletnek, Jeruzsálem falaira utalva. Az izraeli légierő megpróbálja csakis katonai célpontok ellen irányozni rakétáit: rakétákat készítő üzemeket, kiképzőhelyeket és raktárakat vesznek célba, illetve az éppen kilövésre készülő fegyvereseket.

153 célpontot támadtak, köztük egy támadóalagutat az izraeli határkerítés közelében, a Hamász irodáját egy 8 emeletes épületben és a radikális iszlamista szervezet központi hírszerző egységét az övezet déli részén.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Hidai Zilberman nem zárta ki a szárazföldi hadművelet lehetőségét sem. A harcok szerinte nem órákig, hanem legalábbis napokig fognak tartani. Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedd délelőtt értekezletet tart a biztonsági helyzet értékelésére.

A kiújult kölcsönös rakétaháború nyomán éjszaka számos helyen, köztük a vegyesen zsidók és arabok lakta Haifán és Lodban tüntetéseket szervezett az Izrael ötödét kitevő arab kisebbség.

Lodban a város egyik terén palesztin zászlóra cserélték az izraeli lobogót. Az arab tüntetőkkel szemben zsidók csoportja is az utcára vonult, és a rádió beszámolója szerint köveket dobtak a zsidók felé, akik fenyegetve érezték magukat, és egyikük agyonlőtt egy 21 éves arab fiatalt. A fegyvert elsütő 34 éves zsidó lodi lakost a rendőrség őrizetbe vette.

Az egész országban kitört arab tüntetéshullám nyomán Amir Ohana belbiztonsági miniszter és Kobi Sabtai rendőrfőkapitány elhatározta nyolc tartalékos határvédelmi katonai rendőr osztag mozgósítását.

A Hamász azért kezdett rakétatámadásokat Izrael ellen, mert az iszlám Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél hétfőn erőszakos összecsapások törtek ki, amikor izraeli rendőrök hatoltak be a Templom-hegyre.

 

Több mint 150 rakétát lőttek ki Izrael felé a Gázai övezetből

Több mint 150 rakétát lőttek ki palesztin fegyveres csoportok hétfőn Izraelre a Gázai övezetből - közölte az izraeli hadsereg.

A késő esti tájékoztatás szerint több tucatnyit elfogtak a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái, de a kölcsönös rakétatámadások tovább folytatódtak a felek között.

Az övezetet irányító, iszlamista Hamász katonai szárnya közzétett egy videofelvételt, amelyen harcosaik láthatók rakéták és indítóállások mellett. Az üzenet, hogy: "Ha folytatjátok, mi is folytatjuk".

Eközben az izraeli védelmi minisztériumban vészhelyzeti ülést tartottak este, amelyen részt vett Benjámin Netanjahu kormányfő és a katonai vezetés is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a feszültség csillapítására intette mindkét felet, leszögezve, hogy a Hamásznak "azonnal be kell szüntetnie a rakétatámadásokat".

Hasonlóan nyilatkozott Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a polgári célpontok elleni palesztin rakétatámadásokat, amelyek hozzájárulnak a helyzet eszkalációjához. Aláhúzta: azonnal le kell állítani az erőszakot.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésen tárgyalt a helyzetről, és diplomáciai források szerint a testület mind a tizenöt tagja aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatosan, azonban az Egyesült Államok, Izrael legfőbb szövetségese úgy vélekedett, hogy az előterjesztett nyilatkozat elfogadása nem segítené a rendezést.

Ezen dokumentumban a kilakoltatások, a telepépítések beszüntetésére, valamint "nyugalomra" és a "szent helyek történelmi status quójának megőrzésére" szólítottak volna fel. Az amerikai kormány beleegyezett a nyilatkozat szakértői megvitatásába, de még nem született kompromisszum.

HirTV, MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!