2024. 02. 21. Szerda Eleonóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Katarba invitálta volna az EP elnökét Eva Kaili

Csaknem egy évvel az eset napvilágra kerülése után újabb és újabb részletek derülnek ki a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban. Az egyik fő gyanúsított, a volt EP-alelnök Eva Kaili például a katari futball-világbajnokságra invitálta Roberta Metsola EP-elnököt.

  • Katarba invitálta volna az EP elnökét Eva Kaili

Kedves elnököm! Remélem, jól van. Át kell adnom önnek egy meghívót a világbajnokságra, önt vagy a férjét és a fiúkat talán érdekli

− írta Eva Kaili egy WhatsApp-üzenetben Roberta Metsolának, az Európai Parlament (EP) elnökének 2022. november 12-én.

Ráadásul nem csak őt környékezte meg, hanem az EP-elnök kabinetfőnökét, Alessandro Chiocchettit is. Míg Metsola válaszra sem méltatta Kaili üzenetét, Chiocchetti a következőt írta vissza: „A világbajnokságra nem hiszem, hogy el tudok menni. De szívből köszönöm.” A kabinetfőnök később azzal magyarázta válaszát, hogy az udvariasan becsomagolt elutasítás akart lenni.

Roberta Metsola szóvivője pedig azt hangsúlyozta, hogy az EP elnöke nem fogadott el jegyet a katari világbajnokságra. A katari emberi jogokkal kapcsolatos aggodalmak miatt nem volt hajlandó elutazni a katari világbajnokságra – írja a Politico hírportál.

Hogy honnan jött a titokzatos meghívás, amelyet Kailinak „át kellett adnia”, egyelőre nem világos, Katar a hírportál kérdésére nem volt hajlandó kommentálni az információt, korábban azonban tagadta a korrupciós vádakat.

Csaknem egy évvel ezelőtt, 2022. december 9-én tört ki a brüsszeli korrupciós botrány, amely a maga nemében példa nélküli az Európai Unió történetében. A belga hatóságok szerint jelenlegi és volt EP-képviselők egész hálózata dolgozott azon, hogy olyan külföldi megrendelők érdekeit érvényesítsék az uniós intézményekben, mint Katar, Marokkó és Mauritánia. 

Ennek érdekében határozatokat fogadtattak el vagy épp blokkoltak, valamint találkozókat szerveztek, mindezt természetesen busás anyagi ellenszolgáltatásért cserébe.

Kaili is a letartóztatottak között volt, lakásán egy táskában nagy összegű készpénzt találtak a rendőrök. Bár – állítása szerint kényszer alatt – részleges beismerő vallomást tett, máig az ártatlanságát bizonygatja. Politikai pályáját, úgy tűnik, derékba törte a botrány, EP-alelnöki tisztségétől megfosztották, pártja nem állt ki mellette.

Áprilisban azonban kiszabadult az előzetesből, és miután a hatóságok feloldották a házi őrizetét, hamarosan az Európai Parlamentbe is visszatért, ahol szeptemberben már szavazott is. 

A képviselő arra alapozva, hogy megsértették a mentelmi jogát, elérte, hogy jövő májusig elhalasszák az ügyét.

Ami vádlott-társait illeti, az egész korrupciós összejátszás agyának tartott Pier Antonio Panzeri eleinte mindent tagadott, később azonban vallomást tett. Hozzá hasonlóan „énekelt” a hatóságoknak korábbi asszisztense, Kaili élettársa, Francesco Giorgi is. Egy másik, az ügyben letartóztatott képviselő, Andrea Cozzolino ellenben mindent tagad, de őt is kiengedték az őrizetből.

Elmondható, hogy ez a súlyos, példa nélküli botrány nyilvánvalóan csak a jéghegy csúcsa, amit ráadásul tudatosan félrekezelnek Brüsszelben

− mondta el korábban lapunk megkeresésére Pálfalvi Milán, a Nézőpont Intézet elemzője.

Az is nyugodtan kijelenthető, hogy Brüsszel megpróbálja eltussolni az ügyet, hogy a brüsszeli korrupciós botrány ne vessen árnyékot a jövő évi EP-választásokra

− tette hozzá a szakértő.

Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Prőhle Gergely: Évek óta tart Németországban a migrációval kapcsolatos tipródás + videó

Prőhle Gergely: Évek óta tart Németországban a migrációval kapcsolatos tipródás + videó

Velkovics Vilmos vendége Prőhle Gergely, korábbi berlini nagykövet, az NKE intézet igazgatója volt, akivel többi között a következő témákat beszélték meg. A menedékkérők állami segélyezésének formájaként bevezetik Németországban a fizetési kártyát, a konzervatív ellenzék megtiltaná, hogy alkoholt és cigarettát lehessen vásárolni a kártyával, Komplett városrészeket vettek át a bevándorlók Berlinben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!