2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Svenk 07:30

Külföld

Katar ismét bőkezű volt a Hamásszal

Katar újabb 15 millió dollár (4,2 milliárd forint) támogatást küldött a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász palesztin iszlamista szervezetnek, amely a pénzből pénteken kifizette mintegy húszezer civil tisztségviselőjének elmaradt járandóságát.

  • Katar ismét bőkezű volt a Hamásszal

Sajtóértesülések szerint november elején Izrael egyszer már megengedte egy katari küldöttségnek, hogy 15 millió dollár készpénzt vigyenek bőröndökben a palesztin övezetbe.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő csütörtökön szemére vetette Mahmúd Abbász (Abu Mazen) palesztin elnöknek, hogy a pénzügyi segélyek elvágásával kiélezte a humanitárius válságot a Gázai övezetben. „Valakinek be kellett hoznia a pénzt. Más államok és Abu Mazen sem adott támogatást, de Katar legalábbis egyelőre, késznek mutatkozott erre” – mondta Netanjahu.

Abbász, a Palesztin Hatóság ciszjordániai vezetőjeként 2017-ben vonta meg a pénzügyi támogatást, hogy ezzel nyomást gyakoroljon a rivális Hamászra.

Netanjahu közölte azt is, hogy ellenőrzési mechanizmusokat vezetett be, hogy biztosíthassa, a pénzt nem költik egyéb célra. Mint mondta, a humanitárius helyzet stabilizálása az övezetben fontos Izrael biztonsága szempontjából.

A katari állami hírügynökség november elején számolt be arról, hogy kilencvenmillió dolláros (csaknem 25 milliárd forintos) pénzügyi segítséget nyújtanak a Hamásznak abból a célból, hogy az ki tudja fizetni civil tisztségviselőit, és így enyhítse az ebből is fakadó feszültséget a térségben.

Az anyagi segítséget Doha annak érdekében nyújtotta, hogy a Hamász pótolni tudja tisztségviselőinek hónapok óta elmaradt járandóságukat. Az összeg havi 15 millió dollárral számolva így féléves elmaradást fedez majd.

A Hamász tisztségviselői megerősítették, hogy a kifizetésekre Katar jóvoltából került sor. Az Öböl menti állam régóta jelentős támogatója az Egyesült Államok, az Európai Unió és Izrael által is terroristaszervezetként számon tartott Hamásznak.

Gázában minden második ember a szegénységi küszöb alatt él. Az itt élők helyzetén tovább rontott, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya megvonta az amerikai segélyeket a palesztinoktól, és viszály van a Hamász és a nemzetközileg elismert Palesztin Nemzeti Hatóság között is, amely gyakorlatilag csak a ciszjordániai palesztin terület felett gyakorol ellenőrzést.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!