2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Katar-gate - több száz kiszivárgott dokumentum tárja fel az uniós korrupciós botrány mértékét + videó

A megnyitott akták azt sugallják, hogy a gyanúsítottak négy év alatt – köztük Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti képviselő és segítője, Francesco Giorgi – aprólékosan rögzítették a parlament, az EU legfontosabb demokratikus szerve és a szélesebb körű politikai viták manipulálására tett kísérleteket.

  • Katar-gate - több száz kiszivárgott dokumentum tárja fel az uniós korrupciós botrány mértékét + videó

A feltételezett katari, marokkói és mauritániai megbízók mintegy 4 millió eurót költöttek erre a munkára az aktákban szereplő állítások szerint - írja a Politico.

A botrányra pontosan egy évvel ezelőtt derült fény, amikor Panzerit, Giorgit és más kulcsfigurákat tartóztattak le. A razziák során a hatóságok táskányi pénzt találtak, valamint rengeteg bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az uniós demokrácia szívében külföldi beavatkozásért cserébe kenőpénzt fogadtak el.

A dokumentumokban rögzített intézkedések között vannak olyanok is, amelyek jelentős hatással vannak az Európai Unió működésére – például a Katar emberi jogi helyzetét elítélő hat parlamenti határozat megsemmisítésére irányuló cselszövés, valamint a Doha és az EU közötti vízummentes utazási megállapodás megkötése.

A Politico által feltárt akták között volt egy részletes táblázat, amelyet a Giorgi brüsszeli lakásában lefoglalt laptopon találtak meg, és

amely több száz olyan befolyásolási tevékenységet sorolt fel, amelyet a hálózat 2018 és 2022 között végezhetett.

A táblázat több mint háromszáz olyan munkát tart nyilván, amelyekért a gyanúsítottak jelentős összegeket kaptak. A parlamenten belül dolgozó munkatársaik hálózatának segítségével érték el céljaikat, akiket az akták csak katonáknak neveznek.

A nyomozás során eddig négy jelenlegi és volt európai parlamenti képviselőt tartóztattak le korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való tagság előzetes vádjával.

A gyanúsítottak között van Panzeri, Giorgi és Eva Kaili, Giorgi élettársa és brüsszeli nagymenő, akit a botrány kirobbanásakor leváltottak a parlament alelnöki posztjáról.

Miközben a nyomozók azt gyanítják, hogy Panzeri és hálózata Katar és más államok nevében manipulálta a parlamentet, a dokumentumok arra utalnak, hogy a külföldi tisztviselők uniós demokráciáról való tájékozatlanságát is megpróbálták kihasználni.

A dokumentumok kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban is, hogyan maradhattak ilyen hosszú ideig észrevétlenek ezek a manipulációs tervek.

Hogy milyen ügyekről van szó, azt Katar példáján lehet szemléltetni:

a Katarnak dolgozó Giorgi és Panzeri egy nagyobb összeget kaptak azért, hogy előmozdítsák Doha érdekeit, és tető alá kerüljön az EU-val való vízummentesség.

A megállapodás 2022 decemberében, napokkal Giorgi és Panzeri letartóztatása előtt, a parlament polgári jogi bizottságában zöld jelzést kapott. A botrány kirobbanása óta azonban a megállapodásról szóló végső szavazást elhalasztották.

Máskor pedig politikai támadásokat intéztek Katar riválisai ellen.

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!