2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

A "Bihar grófja" Czárán Gyula

Következik:

Napindító 04:00

Külföld

Katar-gate - több száz kiszivárgott dokumentum tárja fel az uniós korrupciós botrány mértékét + videó

A megnyitott akták azt sugallják, hogy a gyanúsítottak négy év alatt – köztük Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti képviselő és segítője, Francesco Giorgi – aprólékosan rögzítették a parlament, az EU legfontosabb demokratikus szerve és a szélesebb körű politikai viták manipulálására tett kísérleteket.

  • Katar-gate - több száz kiszivárgott dokumentum tárja fel az uniós korrupciós botrány mértékét + videó

A feltételezett katari, marokkói és mauritániai megbízók mintegy 4 millió eurót költöttek erre a munkára az aktákban szereplő állítások szerint - írja a Politico.

A botrányra pontosan egy évvel ezelőtt derült fény, amikor Panzerit, Giorgit és más kulcsfigurákat tartóztattak le. A razziák során a hatóságok táskányi pénzt találtak, valamint rengeteg bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az uniós demokrácia szívében külföldi beavatkozásért cserébe kenőpénzt fogadtak el.

A dokumentumokban rögzített intézkedések között vannak olyanok is, amelyek jelentős hatással vannak az Európai Unió működésére – például a Katar emberi jogi helyzetét elítélő hat parlamenti határozat megsemmisítésére irányuló cselszövés, valamint a Doha és az EU közötti vízummentes utazási megállapodás megkötése.

A Politico által feltárt akták között volt egy részletes táblázat, amelyet a Giorgi brüsszeli lakásában lefoglalt laptopon találtak meg, és

amely több száz olyan befolyásolási tevékenységet sorolt fel, amelyet a hálózat 2018 és 2022 között végezhetett.

A táblázat több mint háromszáz olyan munkát tart nyilván, amelyekért a gyanúsítottak jelentős összegeket kaptak. A parlamenten belül dolgozó munkatársaik hálózatának segítségével érték el céljaikat, akiket az akták csak katonáknak neveznek.

A nyomozás során eddig négy jelenlegi és volt európai parlamenti képviselőt tartóztattak le korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való tagság előzetes vádjával.

A gyanúsítottak között van Panzeri, Giorgi és Eva Kaili, Giorgi élettársa és brüsszeli nagymenő, akit a botrány kirobbanásakor leváltottak a parlament alelnöki posztjáról.

Miközben a nyomozók azt gyanítják, hogy Panzeri és hálózata Katar és más államok nevében manipulálta a parlamentet, a dokumentumok arra utalnak, hogy a külföldi tisztviselők uniós demokráciáról való tájékozatlanságát is megpróbálták kihasználni.

A dokumentumok kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban is, hogyan maradhattak ilyen hosszú ideig észrevétlenek ezek a manipulációs tervek.

Hogy milyen ügyekről van szó, azt Katar példáján lehet szemléltetni:

a Katarnak dolgozó Giorgi és Panzeri egy nagyobb összeget kaptak azért, hogy előmozdítsák Doha érdekeit, és tető alá kerüljön az EU-val való vízummentesség.

A megállapodás 2022 decemberében, napokkal Giorgi és Panzeri letartóztatása előtt, a parlament polgári jogi bizottságában zöld jelzést kapott. A botrány kirobbanása óta azonban a megállapodásról szóló végső szavazást elhalasztották.

Máskor pedig politikai támadásokat intéztek Katar riválisai ellen.

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Így románosítják el ma Nagyváradot

Így románosítják el ma Nagyváradot

Balázs D. Attila író, újságíró Szent László városának elrománosításáról írt mérföldkőnek számító cikket az Országépítő című folyóirat internetes oldalán. A szerző szerint mára nem csak Marosvásárhely, vagy Kolozsvár, de Nagyvárad is „műveleti területnek” számít Erdélyben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A Fehér Ház is reagált Macron elnök kijelentésére

A Fehér Ház is reagált Macron elnök kijelentésére

Az Egyesült Államok nem küld katonákat harcolni Ukrajnába – szögezte le kedden a washingtoni Fehér Ház arra reagálva, hogy korábban a francia államfő arra utalt, nem zárkózik el attól, hogy nyugati országok szárazföldi csapatokat küldjenek Ukrajnába.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!