2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

"Kárpátalja valamennyi nemzetiségét támogatják a fejlesztések"

Magyarország kormánya azzal, hogy Kárpátalján támogatja a magyar épített emlékek helyreállítását, közös értéket teremt, és gazdagítja a térség valamennyi nemzetiségét.

A rendezvényen mondott köszöntőjében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a magyar kormány Butler János egykori, ma romokban heverő kúriájának az újjáépítésével és új funkciókkal történő felruházásával a magyar gyökerű Szerednye nagyközség és a környező települések lakosságát, a vidék idegenforgalmának fejlődését támogatja. "Tehát közös értéket teremtünk, és gazdagítjuk Kárpátalja valamennyi nemzetiségét" - tette hozzá.

A miniszteri biztos aláhúzta: a Magyar Házak Kárpátalján Program keretében megújuló Butler-kúria összekötő kapocs lesz Kárpátalján a magyarság és a többségi szláv nemzet között. Emlékeztetett arra, hogy az egykor boráról is híres Szerednyéhez három magyar történelmi személyiség neve is kötődik: a település várában lakott Dobó István, az egri hős, vélhetően a Butler-házban játszódott Mikszáth Kálmán Különös házasságának a cselekménye, és a közelben lett merénylet áldozata Egán Ede, a kárpátaljai ruszinság felemelését szolgáló hegyvidéki akció kidolgozója.

Grezsa István, utalva az ukrán médiában az utóbbi napokban megjelent bírálatokra, amelyek szerint a kárpátaljai, így a szerednyei látogatásával is beavatkozna a kárpátaljai magyar képviselőjelöltek mellett a közelgő ukrán parlamenti választás kampányába, leszögezte: "Mi Magyarország részéről nem tudunk és nem is akarunk szavazatokat vásárolni pénzért, mi csak dolgozni és építkezni tudunk Ukrajnában, s ha ez beavatkozás, akkor büszkén vállalható. Így megtiszteltetésként értékeltük, hogy szobrot emelhettünk Beregszászon az ukrán nemzet költőjének, Tarasz Sevcsenkónak, hogy görögkatolikus kápolnát építhettünk a Lemberg (Lviv) megyei Tuholkában, hogy lecserélhettük a munkácsi gyermekkórház beázó tetejét, vagy hogy éppen kanyarójárvány idején oltóanyagot, súlyos hiány fellépésekor pedig a víztisztításhoz nélkülözhetetlen cseppfolyós klórt hoztunk sürgősséggel Kárpátaljára."

Orosz Idikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora beszédében azt emelte ki, hogy a Butler-kultúrkúria és Magyar Ház a felsőoktatási intézmény turisztikai tanszékének oktatási bázisa lesz. De az épületben kap majd helyet a vasárnapi iskola is, ahol magyarul tanulhatják őseik nyelvét a gyermekek, hiszen - mint fogalmazott - az elmúlt évszázad során nyelvváltáson átment helyi lakosság körében egyre nagyobb az igény a magyar nyelv tanulására. Azt is jelezte, hogy a létesítményben közösségi rendezvényeket is tartanak majd, köztük a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) helyi alapszervezetének gyűléseit is.

A rektor köszönetet mondott Magyarországnak és a magyar kormánynak a kárpátaljai magyarságnak nyújtott széles körű támogatásért.

Emerih Krickij, Szerednye polgármestere azt mondta, ha újjáépül a Butler-kúria, az a település ékessége és a romvár, valamint pincerendszer mellett legfontosabb turisztikai látványossága lesz. Egyúttal az egymással mindig békében élő kárpátaljai magyarok és ukránok barátságát is jelképezi majd - hangoztatta.

Grezsa István késő délután az Ungvárhoz közeli Gálocson ünnepélyesen átadja az elemi iskola és óvoda 20 millió forintos magyar kormányzati támogatásból felújított épületét.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Legalább öt migráns, köztük egy négyéves kislány életét vesztette az észak-franciaországi Wimereux tengerpartjánál, amikor keddre virradóra megpróbáltak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britannia irányába - erősítették meg rendőrségi források a La Voix du Nord című regionális napilap értesülését, de a tragédia körülményeiről egyelőre nem közölték részleteket a hatóságok.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Román katonák lepték el Nagyváradot

Román katonák lepték el Nagyváradot

Estébe nyúló katonai parádéval ünnepelték meg szombaton Nagyvárad román megszállását. Szent László városába 105 éve, 1919. április 20-án vonult be a román hadsereg. Akkor mindössze 5 százalékos volt a románság aránya a városban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!