2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Kanadában mostantól legálisan árulják a kannabiszt

Legalizálták a marihuánát Kanadában. Szerdától törvényesen lehet fogyasztani, forgalmazni és termeszteni a kábítószert. A lépés révén dollármilliárdos piac jön létre az észak-amerikai országban.

  • Kanadában mostantól legálisan árulják a kannabiszt

A szövetségi törvényhozás ugyanakkor az ország tíz tartománya és három területe számára meghagyta azt a jogot, hogy szabályozza a marihuána eladását és terjesztését.

A lépés összhangban áll Justin Trudeau kormányfő 2015-ös választási ígéretével, amelyben úgy vélekedett, a legalizálás elsorvasztja a tiltott marihuána piacot és megvédi a gyerekeket. A politikus szerint a több milliárd dollár értékű marihuána tiltott terjesztését jelenleg a szervezett bűnözés csoportjai irányítják.

A hatályba lépő szövetségi törvény engedélyezi a 18 évesnél idősebbeknek, hogy személyes használatra négy tő kendert tartsanak otthonukban - kivéve Manitoba és Québec tartományban -, továbbá lehetővé teszi 30 gramm marihuána büntetlen birtoklását. A törvényt a parlament alsóháza júniusban elfogadta.

A törvény bírálói azt mondják, a legalizálás semmit sem tesz a kannabisz tiltott piacának megszüntetéséért és abban nem szerepel olyan mechanizmus, amely meggátolná, hogy a szervezett bűnözés ne hatoljon be a legális termesztői piacra.

Kanada-szerte szerdán több mint száz kannabiszbolt nyit ki, és újabbak nyitása várható. Québecben szerdán - magyar idő szerint déltől - 12 ilyen üzlet nyit, a következő három évben pedig még 150. Az ország legnépesebb tartományában, Ontarióban azonban jövő év áprilisáig egyetlen egy sem.

A tartományok többségében csak állami üzletekben lehet marihuánát vásárolni, olyan kiskereskedőktől, akiket a helyi önkormányzat felügyel. 

„Azért jöttem ide, hogy én legyek az első, aki Kanadában legálisan vásárolt rekreációs marihuánát. Ezzel is segíteni szeretném a drogtilalom feloldását” – mondta egy vásárló. 

Kanada a második nemzet a világon, és az első G7-es ország, amely legalizálta a marihuána piacot. Egészségügyi szakértők ugyanakkor aggódnak a hosszú távú hatások miatt. Közben az egyik főiskolán külön szakot hoztak létre a marihuána termesztéséért szakértők feleljenek.

„Ez az első ilyen program Kanadában, amit a tartományi oktatási minisztérium felügyel. Átnézik a tantervünket, biztosra veszik, hogy minden kritériumnak megfelelünk, így a végzőseink rendes diplomával a kezükben vághatnak bele a marihuána termesztésbe” – nyilatkozta Alan Unwin dékánhelyettes. 

A marihuána legalizálása több, mint négy milliárd dollár értékű piacot teremt Kanadának. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!