2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 20:10

Külföld

Kaliforniában a heves viharban többen meghaltak

Heves vihar okozott veszélyes áradásokat és viharos szelet Kaliforniában hétfőn, ahol legalább három ember meghalt, és csaknem félmillió otthon maradt áram nélkül.

  • Kaliforniában a heves viharban többen meghaltak

Hatalmas ár zúdult az állam déli részére, ahol több mint 24 órája megállás nélkül esik az eső. Északon, ahol a széllökések nagyon hevesek voltak, a helyi hatóságok szerint legalább három ember meghalt vasárnap a kidőlő fák miatt.

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója az állam 58 megyéjében hirdetett rendkívüli állapotot. A legveszélyesebb helyek közé a déli Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino, San Diego és Santa Barbara települések tartoznak.

A régió többi részéhez hasonlóan Los Angelesben is olyan áradások vannak, amelyek képesek elvágni bizonyos utakat és kereszteződéseket, valamint veszélyes földcsuszamlásokat okozhatnak. Ez arra késztette a hatóságokat, hogy evakuálási parancsot adjanak ki a városra néző Hollywood és Santa Monica dombjaira.

Los Angeles számára "a tegnapi volt a tizedik legcsapadékosabb nap azóta, hogy 1877-ben elkezdtük feljegyezni a csapadékmennyiséget" - hangsúlyozta Karen Bass polgármester hétfői sajtótájékoztatóján. "Most még inkább, mint valaha, maradjanak biztonságban, és ne menjenek az utakra. Ne hagyják el otthonaikat, hacsak nem feltétlenül szükséges" - hangsúlyozta.

A hatóságok fokozzák az óvatosságra intő üzeneteiket, mivel az eső várhatóan keddig, sőt szerdáig is folytatódik. Az eső olyan talajra esik, amelyet már a múlt heti vihar is átnedvesített, ami növeli az árvízveszélyt, mivel a föld már nem tud semmit sem elnyelni.

A PowerOutage.us szakosodott weboldal szerint hétfő délután még mindig több mint 300 ezer otthon és vállalkozás volt áram nélkül. Ez különösen az állam északi részét érintette, ahol San Francisco térségében a szél ereje meghaladta az óránkénti 160 kilométert.

Hétfőn a Los Angeles-i repülőtérről induló és oda érkező járatok tucatjait törölték vagy késleltették.

Kalifornia történelmileg hozzászokott a forró időszakok és az intenzív esőzések váltakozásához. A tudósok ugyanakkor évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a globális felmelegedés növeli a szélsőséges események gyakoriságát.

Fotó: MTI/AP/Marcio Jose Sanchez

 

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!