2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Moziklip

Következik:

Moziklip 20:10

Külföld

Kairóban ülhetnek tárgyalóasztalhoz Izrael és a palesztinok képviselői

Izrael hivatalosan még azt sem erősítette meg, hogy egyáltalán részt vesz-e a tárgyalásokon. Az amerikaiak szerint viszont már jóvá is hagyták a megállapodást.

  • Kairóban ülhetnek tárgyalóasztalhoz Izrael és a palesztinok képviselői

A Hamász küldöttségének megérkezése után egy palesztin tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy az alku „még nincs megkötve”. Izraeli részről még azt sem erősítették meg hivatalosan, hogy küldöttségük egyáltalán részt vesz-e a találkozón, kezdte cikkét a Világgazdaság. 

Egy, a tárgyalásokról tájékoztatott forrás szerint Izrael távol maradhat Kairótól, hacsak a Hamász előbb nem mutatja be a még életben lévő túszok teljes listáját. Ezt egy palesztin forrás szerint a Hamász eleddig elutasította. Egy amerikai tisztviselő ennek ellenére mégis azt mondta az újságíróknak: a tűzszünethez vezető út sima. Van egy megállapodás az asztalon.

A megállapodás az első hosszabb tűzszünetet jelentené a háborúban, amely öt hónapja tombol – novemberben csak egy hétig tartott szünetet. 

A tervek szerint a palesztinok által fogva tartott több tucat túszt szabadon engedéséért cserébe több száz palesztin foglyot engednének szabadon az izraeliek. Az ostromlott Gázának nyújtott segélyeket növelnék, erőfeszítéseket tennének arra is, hogy megelőzzék az egyiptomi határ melletti Rafah ellen tervezett nagyszabású izraeli támadást, ahol a 2,3 millió gázai lakos több mint fele rekedt. Az izraeli erők visszavonulnának egyes területekről, és lehetővé tennék a gázaiak számára, hogy visszatérjenek a háború során korábban elhagyott otthonokba.

A megállapodás azonban nem teljesítené a Hamász legfőbb követelését, a háború végleges befejezését, 

miközben több mint száz túsz sorsa is megoldatlan maradna – ők harcképes korú izraeli férfiak, akikre nem vonatkozik a nők, gyermekek, idősek és sebesültek elengedéséről szóló megállapodás.

teljes cikk a világgazdaság honlapján olvasható. 

Fotó: Világgazdaság

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

 Menczer Tamás: önök ezt az országot egyszer már tönkretették + videó

Menczer Tamás: önök ezt az országot egyszer már tönkretették + videó

Önök ezt az országot egyszer már tönkretették - így reagált Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán Facebook-oldalán közzétett videóüzenetében arra, hogy Gyurcsány Ferenc felesége azt mondta: majd az ő kormánya visszaállítja Magyarországon a munka becsületét, majd ők tisztességes nyugdíjakat és béreket fizetnek.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!