2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Június 12-én mutatkozik be a parlamentben az átmeneti osztrák kormány

MTI

2019. június 3., hétfő 19:54

Brigitte Bierlein ideiglenes osztrák kancellár által vezetett átmeneti kormány június 12-én mutatkozik be a parlamentben (Nationalrat) - közölte Wolfgang Sobotka osztrák néppárti házelnök hétfőn az APA hírügynökséggel.

Sobotka közleményében az áll, hogy erről a parlamenti pártok képviselői döntöttek a Nationalrat elnökségi gyűlésén hétfőn. Így nem lesz szükség a parlament rendkívüli tanácskozására, hiszen a rendes ülését tartja aznap.

A házelnök annak a reményének adott hangot, hogy "a jövőbeni együttműködést Bierlein kancellárral és csapatával bizalom és tisztelet övezi majd".

Hétfőn nyilvánosságra hozták az átmeneti osztrák kabinet tagjainak névsorát. Az új kormánytagok már le is tették az esküt Alexander Van der Bellen szövetségi elnök előtt.

A pártonkívüli szakértőkből álló kormány a második osztrák köztársaság megalakulása óta az egyik legkisebb, mindössze 12 tagja van. Brigitte Bierlein - az első kancellárnő Ausztriában - csak a várhatóan szeptemberi előrehozott választásokig tölti be a tisztséget.

Az alkancellár és igazságügyi miniszter Clemens Jabloner - aki több mint két évtizeden át a közigazgatási bíróság elnöke volt -, a kül- és Európa-ügyi miniszter pedig Alexander Schallenberg lett.

MTI

 

x
Rendkívüli hír