2020. április 5.,
vasárnap, Vince napja

Juncker szerint ostobák a nacionalisták

Hír TV

2019. május 23., csütörtök 09:56

Ostobáknak nevezte a nacionalistákat az Európai Bizottság elnöke a CNN-nek adott interjújában. Jean-Claude Juncker szerint a populista vezetők szerelmesek a saját országaikba és nem szeretik azokat, akik messziről jöttek. Eközben elkezdődött az EP-választás Hollandiában és az Egyesült Királyságban is. Elemzők szerint a bevándorlásellenes és euroszkeptikus erők győzhetnek a voksoláson.

Jelenleg még 28 tagú Európai Unióban legelőször Hollandiában járulhatnak urnákhoz a választásra jogosultak. Összesen 16 holland párt állított listát. A több mint 16 milliós ország 26 képviselőt küldhet Brüsszelbe.

A legfrissebb felmérések szerint a legtöbben a bevándorlásellenes Fórum a Demokráciáért nevű pártot támogatják. A tömörülés vezetője folyamatosan bírálja a kormányt, amely szerinte nyitva hagyta az ország határait és beengedte a teljesen eltérő kultúrájú emberek százezreit. Thierry Baudet szerint a holland embereket pont azok pusztítják, akiknek az lenne a feladata, hogy megvédjék őket.

A Fórum a Demokráciáért a szavazatok 17 százalékra számíthat. Második helyen a kormányfő pártja végezhet 15 százalékkal. A szintén iszlám- és migrációellenes Szabadságpártot a lakosok valamivel több mint 6 százaléka támogatja.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 21 órakor zárnak.

A 2014-es választáson a jogosultak 37,3 százaléka járult az urnákhoz.

A tervek szerint az Egyesült Királyság már nem vett volna részt a 9. európai parlamenti választáson, a Brexit elhúzódása miatt azonban a szigetországban is megtartják a voksolást, ami helyi idő szerint ma reggel 8 órakor vette kezdetét.

Hollandiához hasonlóan itt is a bevándorlásellenes és euroszkeptikus erő arathat győzelmet.

A legfrissebb felmérések szerint a választást 33 százalékkal megnyerheti a Brexit Párt, amelyet mindössze négy hónapja alapított Nigel Farage. A kormányzó Konzervatív Párt csaknem 10 százalékkal mindössze a negyedik lehet. Ez azt jelenti, hogy míg a Brexit-pártiaknak huszonöt képviselői helye lehet, addig a kormánypártnak csak hét.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy Ausztriában, Finnországban és Dániában is olyan eredményeket érhetnek el a tömeges migrációt ellenző erők, amilyenre eddig nem volt példa.

 

A bevándorlásellenes és euroszkeptikus pártok megerősödéséről kérdezte a CNN az Európai Bizottság elnökét.

Jean-Claude Juncker szerint a nacionalista politikusok fenyegetést jelentenek az európai szolidaritásra. Mint mondta: a populisták és ostoba nacionalisták szerelmesek saját országukba és nem szeretik azokat, akik messziről jöttek. Ő viszont szereti a messziről jötteket - tette hozzá.

Juncker szerint a helyzet világos, a negatív erőket mindig könnyebb mozgósítani, mint a pozitívokat.

Pénteken Írországban és Csehországban nyílnak meg az urnák.Az EP választás első részvételi adatait vasárnap 21 órakor, az exit pollokat egy órával később, az első részeredményeket pedig a tervek szerint 23 órától teszik majd közzé.

MTI