2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

Juncker megint megvédte a bizottsági alelnökként kampányoló Timmermanst

Soros György egyik legfőbb szövetségese, a szocialista csúcsjelölt nyugodtan használhatja kampányolásra pozícióját.

  • Juncker megint megvédte a bizottsági alelnökként kampányoló Timmermanst

A néppárti Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke semmi kifogásolnivalót nem talált abban, hogy alelnöke, a szocialista Frans Timmermans egyszerre végezze a munkáját az Európai Bizottságban, és legyen a szocialisták csúcsjelöltje az EP-választáson – mindez abból a levélből derült ki, amit Gulyás Gergely válaszként kapott a bizottsági elnöktől. A Miniszterelnökség vezetője korábban azt kérte Junckertől, hogy Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét, az Európai Szocialisták választási csúcsjelöltjét vonják ki az Európai Bizottság munkájából arra az időre, amíg aktívan részt vesz az európai választási kampányban - írja az Origo.

Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét, az Európai Szocialisták választási csúcsjelöltjét ki kell vonni az Európai Bizottság munkájából arra az időre, amíg aktívan részt vesz az európai választási kampányban – szerepelt abban a levélben, amit Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter küldött Jean-Claude Junckernek, a bizottság elnökének még február 5-én.

A miniszter az után írt levelet, hogy Timmermans képviselte a bizottságot a magyar jogállamiságról szóló vitában az Európai Parlament január 30-i plenáris ülésén. Gulyás levele szerint az alelnök Magyarország régi bírálója, és a felszólalását a saját választási kampánya céljából használta fel a magyar baloldali ellenzék kijelentéseit hangoztatva.

Timmermans nyugodtan kampányolhat tovább alelnökként

Juncker az Origo birtokába került válaszából egyértelműen kiderült, hogy nem menti fel Timmermanst, arra hivatkozva, hogy mostani kampánytevékenysége nem befolyásolja a bizottsági alelnöki munkájában.

Az EB elnöke szerint az európai bizottsági tagokra vonatkozó magatartási kódex nem tartalmaz olyan pontot, miszerint ne kampányolhatna egy bizottsági tag egy uniós választáson, sőt, ezt kifejezetten engedi. Tehát: Timmermans nyugodtan kampányolhat bizottsági alelnöki „munkaidejében”.

Juncker azzal is érvel, hogy Timmermans az Európai Bizottság első alelnökeként mindig is az unió érdekeit képviselte, és védte az európai értékeket, bár ez önmagában – ha így is van – nem válasz arra a kérdésre, hogyan kampányolhat bizottsági alelnökként. Juncker szerint, mivel a bizottsági tagok nem civil szereplők, ezért nem is lehet a szerepüket összehasonlítani azokkal, akik az EU egyéb intézményeiben dolgoznak, de az EP-képviselőkkel sem. Emellett elismerte ugyan, hogy a bizottsági tagok a nemzeti választási kampányokban nem vehetnek részt, de azt állította, hogy az uniós kampány más elbírálás alá esik. Vagyis: Timmermans kampányolását Juncker gyakorlatilag munkája részének nyilvánította. 

Juncker tehát nem válaszolt arra, hogyan lehetséges, hogy valaki a szocialisták csúcsjelöltjeként végezzen pártatlan munkát. A bizottság isiászos elnöke a megfoghatatlan „uniós értékek” mögé bújt, és mivel szerinte ezekért Timmermans kiáll, így nyugodtan kampányolhat egyszer pártszínekben, majd pedig dönthet a bizottságban.

Az uniós bizottság egyébként 2018 januárjában módosította a magatartási kódexet annak érdekében, hogy az uniós biztosok – akár az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó csúcsjelöltként – tevékenyen részt vehessenek az európai parlamenti választási kampányban anélkül, hogy ideiglenesen le kellene mondaniuk a bizottságban betöltött tisztségükről.

Soros György egyik legfőbb szövetségese

Mint arról korábban beszámolt az Origo, Timmermans volt az egyik olyan EU-s vezető, akivel a legtöbbször találkozott a spekuláns az elmúlt években, és számos alkalommal kifejtette, hogy nagyra tartja, és többször meg is védte a bevándorláspárti spekulánst.

„Semmi kétségem afelől, hogy őszintén és igazán elkötelezett a szabadság, a demokrácia és a polgárainak egyenlő jogokat biztosító nyílt társadalom mellett. Ezt az elkötelezettséget magam is osztottam szakmai pályafutásom során, és az utolsó leheletemig ragaszkodni fogok hozzá”

– mondta korábban Sorosról.

A Die Zeit német hetilapnak adott 2017-es interjúban pedig Timmermanst „felháborította”, hogy Orbán Viktor bírálta Soros György tevékenységét. Timmermansról Orbán Viktor miniszterelnök is elmondta a véleményét, amikor kifejtette:

Timmermans, a bevándorláspártiak fő erejének választási csúcsjelöltje köztudomásúlag Soros György embere.  

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!