2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Juncker jobbkeze, a Bizottság főtitkára eltüntette náci őseinek nyomait

2019. május 29., szerda 16:12

Befolyását latba vetve, még a róla szóló Wikipédia-szócikkből is kivetette a II. világháború után háborús bűnösként életfogytiglani börtönre ítélt nagyapjáról szóló részeket Martin Selmayr, az Európai Bizottság főtitkára, akinek másik nagyapja is vezérkari főnök volt Hitler hadseregében – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség értesülésére hivatkozva az Origo.

Az Európai Bizottság – régóta támadások középpontjában lévő – főtitkára, az uniós apparátus irányítója a V4NA értesülése szerint tanult főnöke, Jean-Claude Juncker példájából, akit korábban élesen támadtak a náci hadseregben katonáskodó apja miatt. Joseph Juncker luxemburgi állampolgár létére töltött be magas funkciót a Wehrmachtban Adolf Hitler főparancsnoksága alatt, s vett részt a zsidók ellen irányuló katonai műveletekben is. Minderről több brit lap is cikkezett korábban, de írásaik sajátos módon nem kerültek át az európai médiába.

Ugyancsak megírta a brit sajtó, hogy Juncker apósa, felesége édesapja, Louis Mathias Frising is főtisztje volt a náci hadseregnek, ahová Hitler iránti személyes szimpátiája miatt lépett be, s vett részt a holokauszthoz kapcsolódó katonai műveletekben is.

A Juncker jobbkezének számító Selmayra hasonlóan kellemetlen kérdéseket elkerülendő dönthetett úgy, hogy az internet lehető legtöbb felületéről törölteti a háborús bűnös náci nagyapjáról szóló adatokat.Szemfüles újságírók vették észre, hogyan tűntek el a róla szóló Wikipédia-cikkből a kényesebb információk.

Josef Selmayr magas rangú tábornokként, Hitler közvetlen munkatársaként szolgálta a nemzeti szocialistákat, olyannyira eredményesen, hogy megkapta az egyik legmagasabb náci háborús érdemrendet a Deutsches Kreuz, a Német Kereszt Arany fokozatát. 

A kelet-európai országokra specializálódott nagyapát végül a Balkánon elkövetett cselekményei miatt háborús bűnösként elkövetett gyilkosságok miatt ítélték el Belgrádban. Vallomását a nürnbergi perben is felolvasták. Később, a brit titkosszolgálat közbenjárásra kiszabadult, ugyanis sajátos módonőt bízták meg a nyugat-német hadsereg, a Bundeswehr katonai titkosszolgálatának felépítésével és vezetésével.Selmayr anyai nagyapja, Heinrich Gaedcke is szolgálta Hitlert, előbb egy gyalogoshadosztály vezérkari tisztjeként, majd egy páncélos hadosztály főparancsnokaként.

A szovjet csapatokkal szembeni hadműveletekért felelt Magyarországon, több hadtörténeti dokumentum is rögzíti a nevét. Hitler kitüntette az első és másodosztályú Vaskereszttel, sőt a lovagkereszttel is. A háború után ő is börtönbe került.

Origo