2024. 02. 25. Vasárnap Mátyás napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:05

Külföld

Jogvédők szerint a kínzástól, zaklatástól sem riadnak vissza a szaúdi hatóságok

Az Amnesty Inernational és a Human Rights Watch jogvédő szervezetek azzal vádolták meg kedden Szaúd-Arábiát, hogy kínzásnak és szexuális zaklatásnak vetett alá számos, május óta letartóztatott aktivistát, köztük néhány az emberi jogokért fellépő nőt.

  • Jogvédők szerint a kínzástól, zaklatástól sem riadnak vissza a szaúdi hatóságok

Idén május óta a szaúdi hatóságok több mint egy tucat nőjogi aktivistát tartóztattak le, akiknek többsége azért kampányolt, hogy a nők is jogot kapjanak az autóvezetésre, s hogy vessenek véget a királyságban annak, hogy életük fontos döntéseit a nők csak férfi hozzátartozójuk jóváhagyásával hozhatják meg. A letartóztatottak közül néhányat azóta már szabadon bocsátottak.

ENSZ-szakértők egy csoportja októberben hat női emberi jogi aktivista azonnali szabadon bocsátását követelte, közölve, hogy őket még mindig fogva tartják, méghozzá a külvilággal való minden érintkezéstől elvágva.

A májusi letartóztatásokat megelőzte egy korábbi, vallási vezetők, értelmiségiek és aktivisták ellen irányuló, 2017 szeptemberében végrehajtott hatósági fellépés, amelynek nyilvánvaló célja az volt, hogy megpróbálják elhallgattatni a Szaúd-Arábiát ténylegesen kormányzó Mohamed bin Szalmán koronaherceg potenciális ellenzékét.

A kínzás vádja olyan időszakban merül fel Szaúd-Arábiával kapcsolatban, amikor nemzetközi felháborodás bontakozott ki az öböl menti királysággal szemben Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírónak az ország isztambuli főkonzulátusán elkövetett, brutális meggyilkolása miatt.

A londoni székhelyű Amnesty International kedden közzétett nyilatkozatában azt állítja, hogy három személy tanúvallomása szerint a letartóztatott aktivisták közül többeket „ismétlődően áramütéssel és korbácsolással kínoztak, aminek következtében néhányuk képtelen volt járni vagy akár rendesen megállni a lábán”.

Hasonló nyilatkozatában a Human Rights Watch (HRW) „jól tájékozott forrásokat” idézett, akik elmondták, hogy a szaúdi vallatók legalább három nőjogi aktivistát megkínoztak. Mindkét szervezet nyilatkozatában az áll, hogy a letartóztatottakat szexuálisan is zaklatták.

„Ha ezek a szexuális zaklatásról és a rossz bánásmód más formáiról szóló beszámolók megerősítést nyernek, az újabb, a szaúdi hatóságok által végrehajtott, felháborító jogsértésekre derít fényt, alig néhány héttel Dzsamál Hasogdzsi brutális meggyilkolása után” – hangsúlyozza nyilatkozatukban Lynn Maalouf, az Amnesty közel-keleti kutatási csoportjának igazgatója.

A két jogvédő szervezet nyilatkozatáról hírt adó Reuters nem tudta más forrásból megerősíteni, a nyilatkozatban foglalt vádakat, sem beazonosítani a tanúvallomásokkal szolgáló személyeket. Megkeresésükre a HRW közölte, forrásaik attól tartanak, hogy megtorlás érné őket és az őrizetbe vett aktivistákat, ha a nyilvánosságban fény derülne kilétükre.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!