2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Jogos polgárpukkasztás? – Világszerte tiltakoznak

A sajtónak joga van a polgárpukkasztáshoz, ezért a muszlimoknak is el kell fogadni, ha viccelődnek Mohamed prófétával. Ezt a brit miniszterelnök mondta egy amerikai tévéműsorban. Korábban a francia elnök is közölte: a sajtószabadság része a Mohamed-ábrázolás. Pakisztán és Szaúd-Arábia viszont jogi lépéseket fontolgat a karikatúrákat közlő lapok ellen.

Több tízezren tüntetnek Oroszország kaukázusi részén a Mohamed-karikatúrák ellen. Az orosz törvények szerint a vallás tisztelete kötelező, a Mohamed-karikatúrákat ezért tilos megjelentetni, és a Charlie Hebdót se forgalmazzák. A próféta ábrázolása miatt az egész muszlim világban tüntetések voltak, Nigerben templomokat is felgyújtottak a demonstrálók. „Minden alkalommal, amikor lerajzoljuk Mohamedet, Jézust, vagy Istent, a vallásszabadságot védjük. Egyik vallás istene se az egyház tulajdona, hanem a híveké személyesen. A politika mindig megpróbált beleszólni a vallásba, de ideje, hogy világosan különválasszuk az egyházat az államtól” – mondta a francia lap szerkesztője.

Korábban a francia elnök is azt mondta, hogy belefér a szólásszabadságba, amit a lap csinál. David Cameron brit miniszterelnök pedig az amerikai CBS televíziónak nyilatkozta, hogy a túlzott politikai korrektség káros, az újságíróknak joguk van kiborítani a közönséget. Nagy-Britanniában, ahogy Franciaországban és Belgiumban is, megszigorították a zsidó intézmények védelmét a terrorfenyegetés miatt. „Kétségtelen, hogy nagyon komoly veszéllyel kell szembenéznünk, mert nagy valószínűsége van egy támadásnak. De ettől függetlenül el kell fogadnunk, hogy minden újság és újságíró azt jelentet meg, amit akar, ha az nem ütközik törvénybe, akkor joguk van a polgárpukkasztáshoz” – nyilatkozta a brit kormányfő.

Ferenc pápa szerint viszont senkinek nincs joga ahhoz, hogy gúnyt űzzön a vallásokból, ezért önmérsékletre szólította fel a karikatúrák készítőit. Pakisztán és Szaúd Arábia pedig jogi lépéseket fontolgat, hogy többé ne jelenhessen meg újság Mohamed arcképével.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!