2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Jogi eljárást indított Moszkva a kanadai parlamentben méltatott ukrán náci ellen

Népirtás miatt folytat jogi eljárást Oroszország az ellen az ukrán származású volt náci katona ellen, akit tévedésből hősként méltattak szeptemberben a kanadai parlamentben.

  • Jogi eljárást indított Moszkva a kanadai parlamentben méltatott ukrán náci ellen

Az egykori katona ügyével foglalkozó orosz vizsgálóbizottság pénteki közleménye szerint Yaroslav Hunka ellen a távollétében történt meg a vádemelés. A nemzetközi elfogató- és letartóztatási parancs kiadásának lehetőségét még vizsgálják az ügyben.

Yaroslav Hunka szeptember végén kapott meghívást a kanadai parlament alsóházának rendkívüli ülésére, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatásával egy időben tartottak meg Ottawában. Az eseményen Anthony Rota házelnök a karzaton ülő 98 éves férfit a jelenlévők ovációja közepette "ukrán és kanadai hősként" mutatta be , aki "az ukrán függetlenségért, az oroszok ellen harcolt a második világháborúban", majd "megköszönte a szolgálatait".

Utólag derült ki, hogy Hunka a második világháború idején az Első Ukrán Hadosztály tagja volt. Ez az önkéntes egységként működő hadosztály Waffen-SS Galíciai Hadosztály néven híresült el, és azzal vádolják, hogy a nácik parancsnoksága alatt legalább 500 szovjet állampolgárt, köztük orosz zsidókat és lengyeleket végzett ki tömeggyilkosságokban. Anthony Rota a történtek miatt néhány nap múlva lemondott, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök pedig bocsánatot kért, és sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt.

Az orosz vizsgálóbizottság az ügy további részleteinek feltárása érdekében Kanada, Lengyelország és Fehéroroszország segítségét kérte.

A lengyel oktatási miniszter ennek kapcsán bejelentette, vizsgálatot rendelt el annak kiderítése érdekében, hogy Hunka Lengyelország területén is követhetett-e el háborús bűncselekményeket, amelyek alapján kérhetnék a kiadatását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!