2021. február 28.,
vasárnap, Elemér napja

Jogállamisági jelentés

Hír TV

2020. szeptember 30., szerda 15:10

Első ízben készített jogállamisági jelentést az Európai Bizottság. Négy szempont: a média sokszínűsége, az igazságszolgáltatás függetlensége, a fékek és ellensúlyok rendszere és a korrupció kapcsán hasonlították össze a tagállamokat.

A jogállami jelentést Vera Jourová és Didier Reynders biztosok mutatták be a nemrég befejeződött sajtótájékoztatójukon. Ott van Brüsszelben tudósítónk, Zöldhegyi Katalin akit élőben kapcsoltunk.

Ezekben a percekben kezdi ismertetni Brüsszelben Vera Jourová cseh és Didier Reynders belga uniós biztos az egyes tagállamokra vonatkozó jogállamisági jelentéseket. Jourová - a Bizottság írott szabályaival ellentétben- egy hétvégi interjúban még azelőtt minősítette Magyarországot, hogy a jelentés egyáltalán elkészült volna. Brüsszelből Zöldhegyi Katalin tudósított.

Arra a kérdésre, hogy hogyan reagált a cseh biztos arra, hogy a magyar kormány a távozását követeli, Zöldhegyi Katalin elmondta, hogy a Politiconak adott nyilatkozatában Jourová azt hangsúlyozta, hogy a jelentés tartalmára és a megoldandó problémákra akar koncentrálni, nem pedig személyes támadásokba bonyolódni.

Határozottan elutasította azt, hogy megtámadta volna a magyarokat, hiszen ő tiszteli a magyar embereket, és hozzátette, hogy szükség esetén kritikusan kell beszélni a kormányok fellépéséről, a demokráciában senki sem állhat a kritika felett. A konkrét tényre azonban nem tért ki, hogy miért fogalmazott meg véleményt a hétvégén egy német lapinterjúban, azelőtt, hogy az uniós biztosok nem fogadták el az egyes tagállamokra vonatkozó jogállamisági jelentést  – hangsúlyozta a Hír TV tudósítója.

Zöldhegyi Katalin arra is kitért, hogy több uniós biztos is szerencsétlennek találta ezt a nyilatkozatot, szokatlannak tartották annak hangnemét, és azt is, hogy még azelőtt mondott véleményt, hogy a biztosok szavaztak volna a jelentésről - húzta alá a tudósító.

 

Hír TV