2021. 09. 24. Péntek Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Jogállamisági jelentés

Első ízben készített jogállamisági jelentést az Európai Bizottság. Négy szempont: a média sokszínűsége, az igazságszolgáltatás függetlensége, a fékek és ellensúlyok rendszere és a korrupció kapcsán hasonlították össze a tagállamokat.

A jogállami jelentést Vera Jourová és Didier Reynders biztosok mutatták be a nemrég befejeződött sajtótájékoztatójukon. Ott van Brüsszelben tudósítónk, Zöldhegyi Katalin akit élőben kapcsoltunk.

Ezekben a percekben kezdi ismertetni Brüsszelben Vera Jourová cseh és Didier Reynders belga uniós biztos az egyes tagállamokra vonatkozó jogállamisági jelentéseket. Jourová - a Bizottság írott szabályaival ellentétben- egy hétvégi interjúban még azelőtt minősítette Magyarországot, hogy a jelentés egyáltalán elkészült volna. Brüsszelből Zöldhegyi Katalin tudósított.

Arra a kérdésre, hogy hogyan reagált a cseh biztos arra, hogy a magyar kormány a távozását követeli, Zöldhegyi Katalin elmondta, hogy a Politiconak adott nyilatkozatában Jourová azt hangsúlyozta, hogy a jelentés tartalmára és a megoldandó problémákra akar koncentrálni, nem pedig személyes támadásokba bonyolódni.

Határozottan elutasította azt, hogy megtámadta volna a magyarokat, hiszen ő tiszteli a magyar embereket, és hozzátette, hogy szükség esetén kritikusan kell beszélni a kormányok fellépéséről, a demokráciában senki sem állhat a kritika felett. A konkrét tényre azonban nem tért ki, hogy miért fogalmazott meg véleményt a hétvégén egy német lapinterjúban, azelőtt, hogy az uniós biztosok nem fogadták el az egyes tagállamokra vonatkozó jogállamisági jelentést  – hangsúlyozta a Hír TV tudósítója.

Zöldhegyi Katalin arra is kitért, hogy több uniós biztos is szerencsétlennek találta ezt a nyilatkozatot, szokatlannak tartották annak hangnemét, és azt is, hogy még azelőtt mondott véleményt, hogy a biztosok szavaztak volna a jelentésről - húzta alá a tudósító.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Tévedésből koronavírus elleni vakcinákat adtak csecsemőknek

Az eset Törökországban történt, a török egészségügyi minisztérium eljárást indított az ügyben. 2021. szeptember 24.

Szijjártó: A vakcinák jelentik az egyedüli megoldást a világjárvánnyal szemben

A vakcinák jelentik az egyedüli megoldást a világjárvánnyal szemben, ezért azt nem szabad ideológiai vagy politikai kérdésként kezelni. 2021. szeptember 24.

Egy év alatt nem történt előrelépés az uniós migrációs terv megvalósításában

Az Európai Bizottság alelnöke szerint nincs szükség stratégiára. 2021. szeptember 23.

Legfrisebb híreink

Éber figyelem, gyors segítség

Szomszédok jelezték a rendőrségen, hogy girincsi ismerősük egy ideje nem ad életjelet magáról, feletételezhető, hogy baj történt az idős nővel.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!