2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:15

Külföld

Joe Biden négy nap után megszólalt az izraeli-palesztin háborúról

Az Egyesült Államok határozott kiállását hangoztatta Izrael mellett Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban nyilatkozatot tett a Hamász radikális palesztin szervezet Izrael elleni támadásáról.

  • Joe Biden négy nap után megszólalt az izraeli-palesztin háborúról

Az elnök, aki szombat óta először szólalt meg a háborús konfliktussal kapcsolatban, legkevesebb 14 amerikai halálos áldozatot említett, és megerősítette, hogy a palesztin fegyveresek által elfogott emberek között amerikaiak is vannak.

Hangsúlyozta, utasítást adott arra, hogy az amerikai kormány illetékesei kezdjenek konzultációt az izraeli partnerekkel, és tanácsadással segítsék elő a foglyok szabadon bocsátását.

"Elnökként nincs magasabb prioritásom, mint foglyul ejtett amerikai állampolgárok biztonságának garantálása mindenütt a világon" - fogalmazott.

Megismételte, hogy az Egyesült Államok az elrettentő erő fokozása érdekében módosított védelmi erőinek elhelyezkedésén, amikor a Földközi-tenger keleti medencéjébe vezényelt haditengerészeti egységeket, és hozzátette, szükség esetén további eszközöket biztosítanak. Felhívta a figyelmet arra is, nem ajánlja, hogy bármely ország, vagy szervezet a jelen helyzetet saját céljaira próbálja felhasználni.

"Teljesen világosnak kell lennünk abban, hogy Izrael mellett állunk" - fogalmazott az elnök. "Biztosítani fogjuk, hogy minden rendelkezésére álljon, amivel állampolgárait képes megvédeni" - hangoztatta Biden, és elmondta, hogy az Egyesült Államok biztosítja az izraeli légvédelmi rendszer, a "Vaskupola" működéséhez szükséges eszközöket.

Beszámolt arról, hogy kedden ismét beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel akivel egyetértettek abban, hogy

a válasznak keménynek, határozottnak és elsöprőnek kell lennie.

A terrorizmus semmivel nem igazolható és nem megbocsátható - mondta az elnök és kifejtette, hogy a Hamász nem a palesztin emberek önrendelkezése és méltósága mellett áll, hanem Izrael állam eltörlésének és a zsidók elpusztításának célját követi, amihez palesztin civileket is élő emberi pajzsként használ.

Amikor a Hamász az általa elfogottak kivégzésével fenyegetőzik, azzal az emberi morál minden törvényét megszegi - fejtette ki az elnök és megállapította, hogy a Hamász kegyetlensége és vérszomjúsága az Iszlám Állam dzsihadistáinak legrosszabb cselekedeteit idézi fel, ami terrorizmus.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedden azt közölte, hogy Anthony Blinken tárcavezető az elnök megbízásából csütörtökön Izraelbe utazik, hogy szolidaritásáról és támogatásáról biztosítsa az Egyesült Államok közel-keleti szövetségesét. Matthew Miller szerint a külügyminiszter tárgyal majd arról, hogy kormánya milyen további támogatást tud adni Izrael számára.

Biden kedden tett nyilatkozatát megelőzően a Hamász által túszul ejtett, illetve a támadás során eltűnt Izraelben élő amerikaiak hozzátartozói Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatón kérték az amerikai kormányzat határozott és azonnali fellépését rokonaik megtalálása érdekében. Szülők, valamint gyerekek - az amerikai médiában is közvetített sajtóeseményen - hívták fel a Biden-adminisztráció figyelmét felelősségére, amit minden amerikai állampolgár felé visel. Egyikük, Ruby Chen, egy édesapa - akinek fia eltűnt - úgy fogalmazott, azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy ne vonuljon a háttérbe, mert olyan figyelemre méltó erőforrással rendelkezik, amely túlnyúlik azon a hatáson, amit Izrael kormánya el tud érni.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A héten adják át a Nobel-díjakat + videó

A héten adják át a Nobel-díjakat + videó

A héten adják át a tudományos élet legnagyobb elismerését, a Nobel-díjat Stockholmban, amely vasárnap a Nobel-díj átadásával, és az azt követő rendkívül elegáns gálavacsorával zárul.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!