2024. 06. 23. Vasárnap Zoltán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Joe Biden felvázolta, hogy zárulhat le Izrael és a Hamász háborúja

Ideje, hogy véget érjen a háború - jelentette ki pénteken Joe Biden amerikai elnök az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet közötti fegyveres konfliktussal kapcsolatban.

  • Joe Biden felvázolta, hogy zárulhat le Izrael és a Hamász háborúja

A Fehér Házból közvetített beszédében Joe Biden leszögezte, hogy a palesztinok a földi poklot élték át, és túl sok civil vesztette életét.

Az amerikai elnök tudatta, hogy Izrael új, átfogó, három fázisból álló tűzszüneti megállapodással állt elő, melynek első, hathetes fázisában teljes tűzszünet áll be, és az izraeli erők kivonulnak a Gázai övezet lakott területeiről. Ez idő alatt Izrael és a Hamász megállapodna a második fázisról, ami az ellenségeskedés végleges megszüntetését jelentené, és ha ez hat hét alatt nem sikerül, akkor a tűzszünet fennmarad. A második fázisban történne a fogolycsere, a harmadik szakasz pedig jelentős újjáépítést jelentene a Gázai övezetben.

Az amerikai elnök szerint a tűzszünet révén a segélyeket biztonságosan és hatékonyan szét lehetne osztani a rászorulók között.

Joe Biden kijelentette, hogy a Hamász már nem képes újabb nagyszabású, a tavaly októberihez hasonló támadást végrehajtani Izrael ellen, és felszólította az izraelieket és a palesztin terrorszervezetet, állapodjanak meg a még fogságban lévő túszok elengedéséről egy hosszú távú tűzszünet fejében.

"Mint olyasvalaki, aki egész életében elkötelezett volt Izrael iránt, mint az egyetlen olyan amerikai elnök, aki háború idején látogatott Izraelbe, aki amerikai csapatokat küldött közvetlenül Izrael megvédelmezésére, amikor Irán megtámadta, kérem Önöket, tegyenek egy lépést hátra. Belegondolok, mi lenne, ha ezt pillanatot elmulasztanánk" - mondta. Ezt a lehetőséget nem szabad elszalasztani - hangsúlyozta.

A legújabb javaslatot a közvetítő Katar és a Hamász is megkapta. Biden egyúttal felszólította a terrorszervezet vezetését, hogy fogadja el a javaslatot.

A Hamász csütörtökön közölte a közvetítőkkel, hogy nem vesz részt több tárgyaláson, amíg tart az agresszió, de kész a "teljeskörű megállapodásra", beleértve a túszok és a palesztin foglyok cseréjét, ha Izrael beszünteti a háborút.

A tűzszünet létrejöttéről Egyiptom és Katar és mások közvetítésével folyó tárgyalások korábban több alkalommal is megrekedtek, a felek egymást okolták a sikertelenségért.

Egy amerikai vezető közölte, hogy Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója pénteken találkozik a tizenhét ország diplomatáival, amelyeknek az állampolgárait a Hamász túszként tartja fogva.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

1971-ben Darvas Lili, Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével, Makk Károly rendezésében mutatták be a Cannes-ben a zsűri nagydíjával is kitüntetett Szerelem című filmet. A Szélesvásznú történelem adásában Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművésznővel és Lukácsy György filmkritikussal beszélgettünk a magyar filmtörténelem egyik legfontosabb alkotásáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!