2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Jobboldali fordulat jöhet az előrehozott spanyolországi választásokon

Konzervatív fordulatot hozhat a vasárnapi előrehozott választás Spanyolországban. A voksolás több szempontból is történelmi: soha nem rendeztek választást a spanyol nyár ennyire meleg időszakában, mint most.

  • Jobboldali fordulat jöhet az előrehozott spanyolországi választásokon

Jelenleg a dél-európai ország tölti be az unió politikáját részben meghatározó soros elnökségi pozíciót.

A szavazás előrehozatalát még májusban jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök, egy nappal azután, hogy a helyhatósági választásokon a kormánykoalíció pártjai vereséget szenvedtek, elveszítve így az irányítást a tartományok és nagyvárosok többségében.

A Politico brüsszeli hírügynökség adatai szerint magabiztosan vezet a jobboldal. A Néppárt 34 százalékon áll, mintegy hat százalékponttal megelőzve a jelenleg kormányon levő Pedro Sánchez által vezetett szocialistákat.

Ez azonban még nem lesz elegendő a kormányalakításhoz, így Alberto Núñez Feijóo pártjának szövetségre kell lépnie a szintén jobboldali Voxszal. Egy ilyen szövetség egyébként nemrégiben a helyhatósági választások során már létrejött.

A magyar kormányfő mellett más politikusok is támogatásukról biztosították a Santiago Abascal által vezetett Vox pártot, többek között Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök valamint Giorgia Meloni olasz kormányfő.

A tét valóban óriási. Az Alapjogokért Központ vendégkutatója szerint egy konzervatív fordulat meghatározhatja az unió politikáját.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!