2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Jobboldali fordulat jöhet az előrehozott spanyolországi választásokon

Konzervatív fordulatot hozhat a vasárnapi előrehozott választás Spanyolországban. A voksolás több szempontból is történelmi: soha nem rendeztek választást a spanyol nyár ennyire meleg időszakában, mint most.

  • Jobboldali fordulat jöhet az előrehozott spanyolországi választásokon

Jelenleg a dél-európai ország tölti be az unió politikáját részben meghatározó soros elnökségi pozíciót.

A szavazás előrehozatalát még májusban jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök, egy nappal azután, hogy a helyhatósági választásokon a kormánykoalíció pártjai vereséget szenvedtek, elveszítve így az irányítást a tartományok és nagyvárosok többségében.

A Politico brüsszeli hírügynökség adatai szerint magabiztosan vezet a jobboldal. A Néppárt 34 százalékon áll, mintegy hat százalékponttal megelőzve a jelenleg kormányon levő Pedro Sánchez által vezetett szocialistákat.

Ez azonban még nem lesz elegendő a kormányalakításhoz, így Alberto Núñez Feijóo pártjának szövetségre kell lépnie a szintén jobboldali Voxszal. Egy ilyen szövetség egyébként nemrégiben a helyhatósági választások során már létrejött.

A magyar kormányfő mellett más politikusok is támogatásukról biztosították a Santiago Abascal által vezetett Vox pártot, többek között Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök valamint Giorgia Meloni olasz kormányfő.

A tét valóban óriási. Az Alapjogokért Központ vendégkutatója szerint egy konzervatív fordulat meghatározhatja az unió politikáját.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Két magyar származású tagja is lehet az új holland kormánynak

Két magyar származású tagja is lehet az új holland kormánynak

Hosszas huzavonát követően a holland parlamenti választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) május közepén megállapodott a koalíciós kormány létrehozásáról három jobbközép párttal, a Szabad Demokrata Néppárttal (VVD), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártjával illetve a Gazdák és Polgárok Mozgalmával (BBB).

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az olasz jobboldal sem akar belépni a háborúba + videó

Az olasz jobboldal sem akar belépni a háborúba + videó

Egy olyan országért nem mennek háborúba, amely még csak nem is tagja a NATO-nak – ezt mondta a HírTV-nek a Liga szenátora. Az olasz pártok többsége is egyetért abban, hogy Ukrajna védelmében végre a békére kellene összpontosítani, ez az egyik témája az olaszországi G7 csúcsnak is, ami ma kezdődik.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!