2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Jobb belátásra térítenék Olaszországot az EU tagállamai

Olaszország jobb belátásra térítése miatt gyűltek össze egy informális tanácskozásra ma Bécsben az uniós államok védelmi miniszterei. Róma egy 3 éve működő uniós haditengerészeti programot akadályozna kikötői lezárásával, ha a többi tagállam nem hajlandó az olasz földre érkező afrikai migránsok átvételére.

  • Jobb belátásra térítenék Olaszországot az EU tagállamai

Róma ultimátuma augusztus végéig szól: péntek estig adtak határidőt az EU számára, hogy döntést hozzon az olasz kikötőkbe érkező migránsok elhelyezéséről. Az ügy téma volt az uniós védelmi miniszterek csütörtöki találkozóján.

A migránsok partraszállásának szabályairól fogunk beszélni. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem csak a Sophia műveletet érinti, ennél sokkal többről van szó. Az olasz ügy megoldásra vár, kérni fogom a miniszterek tanácsát, miként lehet megoldást találni erre - mondta az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőe, Federica Mogherini.

A 2015 nyara óta működő Sophia művelet keretében az uniós haditengerészeti egységek a Földköz-tengerből kimentett afrikai migránsokat többnyire olasz kikötőkbe szállítják, de utána elhelyezésük az olasz hatóságokra hárul. Az új olasz kormány júniusban szigorította a bevándorlás szabályait, és kikötőit lezárta a mentőhajók elől. Csak akkor engedik partra szállni az illegális úton érkező menekülteket, ha az EU vállalja a tagországok közötti szétosztásukat.

Az európai tengeri műveletek hitelessége és megbízhatósága forog kockán. Elindítottuk az akciót, és 2018 végéig futnia kell. A Sophia művelet jól működik. A problémás kérdés a dublini szabályozás gyakorlatba ültetése - véli a német védelmi miniszter, Ursula Von Der Leyen.

Ez azt jelenti, hogy a migránsoknak az első biztonságos országban kell beadniuk a menedékkérelmüket, és annak az államnak kell ezeket elbírálniuk. Ezen akar Olaszországra változtatni, míg az uniós közös katonai akciók folytatásához is a tagállamok egyhangú döntésére van szükség. Vagyis kompromisszumkényszer állt elő Rómával.

Az olasz belügyminiszter a napokban éppen egy szövetségest szerzett új migrációs politikájához, a magyar miniszterelnököt. Milánói találkozójukon Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy Európa tengeri határai Matteo Salvini politikájának sikerén múlnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!