2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Jezsuita pap: Az egyház nyiltan kizár egyes közösségeket

A melegek és transzneműek elfogadásáról volt szó az írországi katolikus konferencián, ahol Ferenc pápa is felszólal a hétvégén.

  • Jezsuita pap: Az egyház nyiltan kizár egyes közösségeket

Homoszexuális és transznemű katolikus hívők énekeltek a katolikus konferenciának helyt adó épület előtt Írországban. A rendezvényen a hétvégén Ferenc pápa is felszólal, ezért az ő arcával reklámozzák az eseményt.

„Össze akartunk gyűlni és hallatni a hangunkat, mert mi is az egyház tagjai vagyunk, mi is ugyanabban az istenben hiszünk és mi is a katolikus közösség tagjai vagyunk, mindenhol a világon” - mondja egy aktivista.

A kizárás ellenére a melegek és transzneműek jogairól is volt szó odabent. Egy amerikai jezsuita szerzetes hozta fel a témát, aki arról beszélt a kollégái előtt, hogy visszatetsző a katolikus hívők számának a csökkenése miatt aggódni, miközben az egyház nyíltan kizár komplett közösségeket a hívek közül, mint például a homoszexuálisok.

„Úgy kezeljük őket az egyházban, mint a leprásokat. Ne becsüljük alá azt a fájdalmat, amit az egyház okoz a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű hívőknek. Azzal, hogy kizárjuk őket, Isten családját bontjuk meg és Krisztus testét tépjük szét” - szónokolt a jezsuita szerzetes.

A jezsuita szerzetes nem lázadó beszédet tartott. Eleve a konferencia szervezői kérték, hogy hozza elő a témát, és a mondandóját is előre egyeztette az ír szervezőkkel. A melegek jogai korábban egyetlen katolikus konferencián se kerültek szóba. Ferenc pápa viszont többször beszélt arról, hogy az egyháznak enyhíteni kell a szigorú konzervatív világképén.

Imádkozzatok értem Dublinban, a családok világtalálkozóján, hogy a keresztény közösség valóban egy teljes családként ünnepelhessen, üzente Ferenc pápa az írországi utazása előtt.

A katolikus egyház vezetője 40 év után utazik újra Írországba, ahol vasárnap délben misét is tart. A katolikus egyház ellen több tüntetés is lesz a hétvégén Írországban, miután augusztus közepén újabb egyházon belüli pedofil ügyekről derült ki, hogy szisztematikusan eltussolták azokat.

 

18

Figyelem! Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

  • Ha ön elmúlt 18 éves, az "Elmúltam 18 éves" gombra kattinthat, és a tartalom az ön számára elérhető lesz.
  • Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem vagyok még 18 éves" gombra, így ez a tartalom az ön számára nem lesz elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!