2024. 03. 01. Péntek Albin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Jereván szerint négyezer örmény katona esett el az őszi harcokban

Körülbelül négyezer örmény katona esett el a legutóbbi hegyi-karabahi harcokban - közölte szerdán a parlamentben Nikol Pasinján örmény miniszterelnök.

  • Jereván szerint négyezer örmény katona esett el az őszi harcokban

Pasinján tájékoztatása szerint 3621 katonáról tudják biztosan, hogy elestek, további 321 eltűnt, 201 katona földi maradványai pedig még azonosítás alatt állnak - tette hozzá. Beszámolt arról is, hogy 100 katona azonosított holttestét a hozzátartozók nem hajlandók átvenni, mert nem hisznek a szakértői véleménynek.

Pasinján javaslatára a parlament egyperces csenddel tisztelgett az elesettek emlékének.

A kormányfő bejelentette továbbá, hogy Örményország megállapodott Oroszországgal: az orosz katonai egyetemek több örmény kadétot fogadnak az örmény fegyveres erők reformjának keretében. Pasinján korábban azt mondta: a megállapodások tucatjaival megerősített örmény-orosz katonai szövetség Örményország külső biztonságának alapja.

Tavaly szeptember 27-én azeri offenzíva indult a többségében örmények által lakott enklávé és az örmény kézen lévő környező települések visszafoglalására. A harcok során Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, a november 9-i háromoldalú, örmény-azeri-orosz tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget. Moszkva kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta folyamatosan fegyveres összetűzésekhez vezetett a szemben álló felek között.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

ENSZ: félelmetes sebességgel csökken az élők száma Gázában + videó

ENSZ: félelmetes sebességgel csökken az élők száma Gázában + videó

Kegyetlen támadás történt Gázában egy segélyosztás közben, amelyben 112-en meghaltak és 760-an megsebesültek. A támadással az izraeli erőket vádolják. A zsidó állam hadserege ugyanakkor azt állítja: ők csak figyelmeztető lövéseket adtak le. Az ENSZ vizsgálatot sürget az ügyeben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!