2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:10

Külföld

Jelentés: a holokausztnak mintegy 245 ezer zsidó túlélője él még a világon

Csaknem 80 évvel a holokauszt után mintegy 245 ezer zsidó túlélő él még a világ több mint 90 országában - derült ki a New York-i székhelyű, Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciája nevű szervezet kedden közzétett új demográfiai jelentéséből.

  • Jelentés: a holokausztnak mintegy 245 ezer zsidó túlélője él még a világon

Mindeddig csak bizonytalan becslések álltak rendelkezésre arról, hogy a holokausztnak hány túlélője lehet még életben.

A jelentés szerint az érintettek majdnem fele, 49 százaléka Izraelben él, 18 százalékuk Nyugat-Európában, 16 százalékuk az Egyesült Államokban, 12 százalékuk pedig az egykori Szovjetunió területén. Európában a legtöbb túlélő - 21 900 ember - Franciaországban él, Németországban a számuk 14 200. A még élő magyar holokauszttúlélők számát 3500-ban adja meg a jelentés.

A túlélők száma gyorsan csökken, mert többségük idős ember, 20 százalékuk 90 év fölötti, átlagéletkoruk jelenleg 86 év. A legidősebb közülük 112 éves. A túlélők 60 százaléka nő, és 39 százaléka férfi. Túlnyomó többségük - 96 százalékuk - gyerekként élte át a holokausztot, a világháború végén átlagéletkoruk hét év volt.

Tavaly júniusban a német kormány beleegyezett abba, hogy 2024-ben további 1,4 milliárd dollárt fizessen kártérítésként holokauszttúlélőknek szerte a világon. Németország 1952 óta összesen több mint 90 milliárd dollárt fizetett kártérítésként a nácik által üldözött embereknek.

A Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciája számos kompenzációs programot működtet, amelyek keretében a túlélőknek közvetlenül fizetnek ki összegeket, illetve a szervezet több mint 300 szociális szolgáltatót is támogat, amelyek lakhatást, élelmezést és közlekedési szolgáltatásokat biztosítanak az érintetteknek.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Koránt égettek Malmőben

Koránt égettek Malmőben

Egy férfi és egy nő pénteken elégette a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát Svédország harmadik legnépesebb városában, Malmőben, a történtekről a sajtóban helyszíni videofelvételeket is közzétettek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!