2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Japán és Oroszország kölcsönösen katonai erejük növelésével vádolja egymást

Japán és Oroszország kölcsönösen katonai erejük növelésével vádolta egymást a csendes-óceáni térségben azon a találkozón, amelyet Tokióban tartottak a két ország védelmi és külügyminisztereinek részvételével.

  • Japán és Oroszország kölcsönösen katonai erejük növelésével vádolja egymást

A tárgyaláson nem sikerült haladást elérni a Kuril-szigetek miatt a két ország között fennálló területi vita rendezésében. A Szovjetunió a világháború végnapjaiban, több mint 70 évvel ezelőtt foglalta el Japántól a négy Kuril-szigetet, japán szóhasználattal az Északi Területeket. A területszerzést Tokió azóta sem fogadja el, ami miatt azóta sem jött létre békeszerződés az egykori hadviselő felek között.

A csütörtöki tárgyalások után tartott közös sajtóértekezleten Ivaja Takesi japán védelmi miniszter bírálta és elfogadhatatlannak nevezte a szavai szerint növekvő orosz katonai jelenlétet a Kuril-szigeteken.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont Oroszország aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Japán az Aegis Ashore amerikai rakétavédelmi rendszer megvásárlására készül. A japán védelmi miniszter azt állította, hogy a rakétavédelmi rendszer nem fenyegeti Oroszország biztonságát, hanem Japán védelmének erősítését szolgálja.

A biztonságot a legjobban közös kezdeményezésekkel lehet garantálni - vélekedett Lavrov. "Egyetlen ország sem szavatolhatja saját biztonságát más országok biztonságának csökkentése révén" - mondta az orosz külügyminiszter.

Lavrov a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva arról beszélt, hogy Oroszországnak joga van katonai tevékenységet folytatni a szigeteken, "saját szuverén területén", mert - mint fogalmazott - ezt a nemzetközi jog megengedi neki.

A tokiói találkozón tárgyaltak a vezető ipari országokat és Oroszországot magában foglaló G-20 csoport június végén Oszakában rendezendő csúcstalálkozójáról is, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sindzó japán kormányfő kétoldalú megbeszélést is tart.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!