2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Japán befejezte a fukusimai atomerőműnél a hűtővíz tengerbe engedésének harmadik szakaszát

Befejeződött hétfőn a megrongálódott Fukusima Daiicsi erőműnél a kezelt hűtővíz tengerbe engedésének harmadik szakasza - közölte az erőmű üzemeltetője, a TEPCO.

  • Japán befejezte a fukusimai atomerőműnél a hűtővíz tengerbe engedésének harmadik szakaszát

Az előző két szakaszhoz hasonlóan a TEPCO most is nagyjából 7800 tonna kezelt hűtővizet eresztett a tengerbe egy vízalatti csővezetéken keresztül, úgy egy kilométerrel a partoktól.

Az első szakaszra még augusztusban, a másodikra októberben került sor. A harmadik fázis november másodikán kezdődött meg. A tervek szerint márciusig megkezdődik a negyedik fázis is.

Japán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jóváhagyásával így összesen 31 200 tonnányi kezelt és tengervízzel hígított hűtővizet fog márciusig a tengerbe engedni.

A kezelés után a hűtővízben lévő radioaktív anyagok mennyisége jelentősen csökken, ugyanakkor a tríciumtartalom nem szüntethető meg teljesen. A folyamat során nagyjából 5 ezermilliárd becquerel trícium kerül majd a tengerbe, amely mennyiség jóval alacsonyabb, mint a 22 ezermilliárd becquerel éves határérték.

A TEPCO a folyamat kezdete óta csupán literenként 22 becquerel tríciumot talált a kivezetőcső környékén vett vízmintában, ez pedig jelentősen kevesebb az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által az ivóvízre kiszabott literenkénti 10 ezer becquerel határértéknél. Ennek ellenére Kína és Oroszország korlátozásokat vetett ki a Japánból importált tengeri termékekre.

A TEPCO az elkövetkezendő harminc évben teljes egészében meg akar szabadulni a több mint 1000 tartályban tárolt 1,34 millió tonnányi hűtővíztől, amely trícium-tartalma negyvenszer alacsonyabb a japán biztonsági előírások által engedélyezett koncentrációnál.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!