2021. március 2.,
kedd, Lujza napja

Izsák Balázs: A felvidéki magyarok választási sikertelensége a jövő új lendületének forrása lehet

MTI

2020. március 2., hétfő 14:09

Izsák Balázs szerint a felvidéki magyaroknak a hétvégén tartott szlovákiai parlamenti választásokon elszenvedett sikertelensége a jövő új lendületének forrása lehet.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a felvidéki magyarokhoz intézett hétfői üzenetében arra buzdított, hogy a székelyek és a felvidéki magyarok tegyék közösen sikeressé a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezést, és folytassák együtt a küzdelmet a nemzeti régiók védelmében.

Az MTI-hez eljuttatott dokumentumban Izsák Balázs megemlítette: a polgári kezdeményezést eddig 5700-an írták alá elektronikus formában a Felvidékről. "Mennyivel jobban állnánk, ha legalább annyi aláírója lenne, mint a szombati választásokon, a magyar közösséget megszólító pártokra adott szavazatok száma" - jelentette ki.

Hozzátette: 9500 felvidéki aláírásra van szükség ahhoz, hogy Szlovákia is ott legyen azon hét EU-tagállam között, amelyben az aláírások számra meghaladja a küszöbértéket. A sikerhez azonban százezer felvidéki magyar aláírás kell.

"Közeledik március 10-e, a székely szabadság napja. Egy nap, amikor a szolidaritás Sepsiszentgyörgytől Dunaszerdahelyig, Marosvásárhelytől Budapestig és Pozsonyig átfogja a Kárpát-medencét. Ebben az évben e napnak van egy külön üzenete: a trianoni határoktól szétszabdalt Magyarországon egy a nemzet!" - fogalmazott a felvidéki magyarokhoz intézett üzenetében Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

MTI