2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

Izraeli hadsereg: meghalt a Hamász legfőbb vezére + videó

Hivatalosan is bejelentette az Izraeli hadsereg, hogy megölték Jahja esz-Szinvárt, a Hamász iszlamista terrorszervezet legfőbb vezetőjét. Ő tervelte ki a tavaly október 7-i mészárlást. Nyugati vezetők, köztük Joe Biden is azt reméli, a Hamász-vezető halála lehetőséget nyit megteremteni a terrorszervezet nélküli Gázát.

  • Izraeli hadsereg: meghalt a Hamász legfőbb vezére + videó

Felvételeket közöltek a Hamász terrorszervezet vezetőjének utolsó másodperceiről. Jahja esz-Szinvár ezeken még életben volt a rejtekhelyéül szolgáló lakásban.

A képeket egy izraeli drón készítette. Egy dél-gázai hadműveletben tankkal lőttek egy épületet, majd beküldtek egy drónt, hogy felvételeket készítsen. A monitoron ekkor feltűnt egy székben ülő alak, aki egy fadarabot dobott a drón felé. Itt véget ér a felvétel, így nem tudni, hogy pontosan miben halt meg az illető.

Az izraeli katonák lepődtek meg talán legjobban, hogy mint kiderült, a Hamász első számú vezérét, a legkeresettebb palesztin terroristát sikerült egészen véletlenül megölni.

Ma délben az IDF segítséget kért a főgyilkos Jahja esz-Szinvár azonosításához. Az izraeli rendőrség önkéntes fogorvosai megkapták a fogairól készült fényképeket a terepről, és összehasonlították azokat a korábbi fogászati nyilvántartásainkkal, és ezáltal megerősítették Szinvár egyértelmű azonosítását – jelentette be csütörtök este az izraeli rendőrfőnök helyettes. Hozzátette: mind az ujjlenyomata, mind a DNS-minták megerősítették, hogy Jahja esz-Szinvár van szó.

Ő volt az egész háborút kirobbantó, tavaly október 7-i, 1200 izraeli civil áldozattal járó mészárlás legfőbb kitervelője és megvalósítója.

Gázában nagy veszteségként élték meg a Hamász-vezető halálát.

Jahja esz-Szinvár vezető mártírhalálának híre súlyos csapás volt a palesztin nép számára. Netanjahu izraeli miniszterelnök nem fog leállni, ezt tudjuk, az egész palesztin nép a célpont, nem csak Szinvár, mert mindennaposak a mészárlások – mondta egy gázai férfi.

Az izraeliek viszont bizakodva néznek az elkövetkezendő időszak elé, és a háború lezárásának lehetőségét látják abban, hogy Szinvárral sikerült végezni.

Remélem, hogy ez a lehető leghamarabb békét és nyugalmat hoz. A háborút meg kell állítani, és remélem, hogy ez egy pozitív időszakot hoz Izrael számára – mondta reménykedve ez a jeruzsálemi lakos.

A gázában fogvatartott túszok rokonai azonban attól tartanak, hogy szeretteiken fog bosszút állni a terrorszervezet.

Az izraeli miniszterelnök mérföldkőnek nevezte a hadművelet sikerét, amely bizonyítja, hogy megnyerhető a terrorellenes harc.

Bár ez nem a gázai háború vége, de a vég kezdete. A gázai embereknek egy egyszerű üzenetem van: ez a háború holnap véget érhet. Véget érhet, ha a Hamász leteszi a fegyvert és visszaadja a túszainkat – jelentette ki az izraeli miniszterelnök. Egyben azt kérte a Gázai övezet lakosaitól, hogy tagadják meg a Hamászt, vessék ki maguk közül a terroristákat, mert ez elhozhatja a békés együttélést.

A nyugati nagyhatalmak közül többen is felszólították Izraelt, hogy a Hamász-vezér halála után nyissa meg az utat a béketárgyalások előtt.

Az amerikai elnök is gratulált Benjamin Netanjahunak a sikeres akcióért, de hozzátette: itt az ideje, hogy véget érjen a háború és a Gázában fogva tartott túszok hazatérjenek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!