2021. február 26.,
péntek, Edina napja

Izrael-szerte szóltak a légvédelmi szirénák

Hír TV

2018. november 12., hétfő 18:45, frissítve: hétfő 23:06

Válaszul az éjszakai izraeli légicsapásokra és egy fedett akcióra a Hamasz több rakétát is kilőtt a zsidó állam területére. Az izraeli légierő viszonzásként több légi akciót hajtott végre a térségben.

Az izraeli védelmi erők kommandósai behatoltak a Gázai övezetbe, hogy végezzenek a területet uraló Hamász radikális szervezet katonai szárnyának egyik parancsnokával, az izraeli légierő pedig rakétákat lőtt ki gázai célpontokra.

„Robbanásokat láttam és fényeket, aztán egy helikoptert. A helikopter leszállt, nem volt 7-8 perc aztán felszállt és elment. Ahogy felszállt a katonák rajtaütöttek a helyen. Először egy autón aztán robbanások voltak, lőtték az egész helyet” – számolt be egy helyi lakos.

A műveletben meghalt hét palesztin és egy izraeli alezredes. A fedett izraeli művelet áldozatait hétfőn el is temették.

„A cionista megszállás bebizonyította ma, hogy bűnös, de olyan emberekkel találta szembe magát, akik hősök és, akik méltóak rá, hogy megállítsák őket. Ez egy nyílt harc köztünk és a cionista ellenség között. Csak ők a felelősek ezért a bűnért és minden másért is” – mondta Ismail Haniyeh, a Hamasz vezetője.

A Hamasz szóvivője ennél messzebb ment és azt mondta: megfizeti Izrael az árát a fedett akciónak.

„Az izraeli ellenség kulcstámadást intézett minden regionális és nemzetközi partner ellen, akik a megegyezést keresték a tűzszünet megerősítésében és abban, hogy a Gázai övezetben vége legyen a válságnak. Az izraeli ellenség nem érdekelt a nyugalomban és nem érdekelt a Gázai övezet elleni blokád feloldásában. Az izraeli megszállás az egyetlen felelőse ezeknek az undorító bűnöknek és elmebeteg műveleteknek. A palesztin ellenállás sosem felejti el kötelességét vagyis, hogy a megszállók megfizessenek a bűneikért és az ilyen elmebeteg tetteikért” – mondta Fawzi Barhoum.

Nem sokkal később egy óra alatt mintegy száz rakétát lőttek ki a Gázai övezetből a környező dél-izraeli településekre. Egy gázai gránát eltalált egy buszt Izraelben, egy ember súlyosan megsebesült.

Izrael déli részén a tengerparthoz közeli területektől egészen a Holt-tenger térségéig sorra megszólaltak a légvédelmi szirénák. Sderot városában több épületet is eltaláltak a rakéták.

„Egy robbanást hallottam és sötét felhőt láttam, elkezdtem a füst felé menni, hogy megnézzem kell-e segíteni és a végén megakadályozta az utamat egy rakétazár” – mesélte egy korábbi kormányzó.

Az izraeli légierő harc repülői válaszcsapást hajtottak végre a terület palesztinok lakta részén.