2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Külföld

Izrael óvatos nyitásba kezdett a magas járványügyi adatok ellenére

Izrael óvatos nyitásba kezdett a közel egyhónapos szigorú zárlat után, dacára a magas járványügyi adatoknak - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja vasárnap.

  • Izrael óvatos nyitásba kezdett a magas járványügyi adatok ellenére

Vasárnap reggel hét órakor befejeződött a január 8-án bevezetett harmadik, "hermetikus" országos zárlat, amely szemben az első és második karanténnal csekélyebb eredményt hozott, szakértők szerint a koronavírus fertőzőbb brit változata és a lakosság fegyelmezetlenebb viselkedése miatt.

A karantén végeztével jóval magasabb az aktív fertőzöttek és a súlyos betegek száma, mint egy hónapja, de a vírus reprodukciós rátája 1,2-ről 1-re csökkent, ami azt jelenti, hogy minden vírushordozó átlagosan egyetlen másik embernek adja át a fertőzést.

Egyelőre nem született döntés a bölcsődék, óvodák és iskolák újraindításának időpontjáról és módjáról, noha ez jelentősen meghatározza a gazdaság beindításának lehetőségét, a szülők visszatérését munkájukhoz.

A ynet értesülései szerint csak kedden nyithatnak részlegesen az oktatási intézmények a kevésbé fertőzött "zöld" és "sárga "településeken. A kedvezőtlenebb járványügyi helyzetben lévő "narancssárga" és "piros" helyeken is lesz oktatás, de valószínűleg csak a jövő héttől, csak kis csoportokban és csak minden második nap, valamint ott a kertekben és udvarokon tartják majd a foglalkozásokat a tavasziasan meleg időben.

A pontos ütemterveket és útmutatásokat még nem véglegesítették. Az egészségügyi és az oktatási minisztérium illetékesei vasárnap benyújtják javaslataikat a kormány esti ülésén, ahol megvitatják és megszavazzák azokat.

Vasárnap reggeltől feloldották a lakások elhagyásának ezer méteres korlátozását. Ismét dolgozhatnak az ügyfél-forgalmat nem bonyolító munkahelyeken, illetve a szolgáltatóipar azon területein, ahol egyszerre csak egy emberről gondoskodnak, vagyis többek közt újranyithatnak a fodrászok és a kozmetikusok.

A vendéglők és kávéházak továbbra is csakis házhoz szállítással vagy elvitelre dolgozhatnak, de ismét látogathatóak a nemzeti parkok és a természetvédelmi területek, és egy-egy család tagjai kibérelhetnek hétvégi szállásokat maguknak.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtér zárva marad február 20-ig, de újabb mentőjáratokat szerveznek a Dubajban és New Yorkban rekedt izraeliek hazaszállítására.

A nyitás időpontját a csütörtök esti viharos kormányülésen határozták el, ahol heves vita támadt, mert Benjámin Netanjahu miniszterelnök csak vasárnap éjfélkor, Beni Ganz védelmi miniszter viszont már péntek reggeltől véget vetett volna a zárlatnak. Végül a vasárnap reggelben állapodtak meg.

Szombaton 21 ezer 61 embert oltottak be először és 21 ezer 171-et másodszor - három hét elteltével - a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 3 millió 426 ezer 415-en, az ország lakosságának 37,18 százaléka kapta meg az első és valamivel több mint kétmillió a második dózist is.

A 90 évnél idősebbek 90 százaléka, a 80 és 90 év közöttiek 83 százaléka, a 70 és 80 közöttiek 93,9 százaléka, a 60-70 közöttieknek pedig a 77,3 százaléka már megkapta legalább az első oltást.

A szombati ünnepnapon elvégzett, a szokásosnál jóval csekélyebb számú, 28 ezer 852 tesztből 2624 vírushordozót azonosítottak, ami 9,4 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 686 ezer 774-en fertőződtek meg a SAR-CoV-2 vírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. A járvány harmadik hullámának jelenlegi, leszálló ágában 71 ezer 596 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1786 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1110-en súlyos állapotban vannak. A vírus okozta szövődmények miatt tavaly február óta 5074-en haltak meg Izraelben.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Megengedhetőnek tartja, hogy Macron francia elnök NATO-katonákat küldene Ukrajnába?
Így románosítják el ma Nagyváradot

Így románosítják el ma Nagyváradot

Balázs D. Attila író, újságíró Szent László városának elrománosításáról írt mérföldkőnek számító cikket az Országépítő című folyóirat internetes oldalán. A szerző szerint mára nem csak Marosvásárhely, vagy Kolozsvár, de Nagyvárad is „műveleti területnek” számít Erdélyben.
A Fehér Ház is reagált Macron elnök kijelentésére

A Fehér Ház is reagált Macron elnök kijelentésére

Az Egyesült Államok nem küld katonákat harcolni Ukrajnába – szögezte le kedden a washingtoni Fehér Ház arra reagálva, hogy korábban a francia államfő arra utalt, nem zárkózik el attól, hogy nyugati országok szárazföldi csapatokat küldjenek Ukrajnába.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!