2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Külföld

Izrael-ellenes tüntetők elfoglalták a Columbia Egyetem főépületét + videó

Több száz tüntető foglalta el a Columbia Egyetem főépületét kedden hajnalban, ahol elbarikádozták magukat.

  • Izrael-ellenes tüntetők elfoglalták a Columbia Egyetem főépületét + videó

A palesztinpárti tüntetők, - akik saját magukat "a Columbia közösségének autonóm csoportjának" nevezik - éjszaka betörték az egyetem vezetőségének épülete, a Hamilton Hall bejáratát.

Az ablakokból nagyméretű, "Intifáda", azaz Izrael elleni palesztin felkelés, feliratú transzparenst függesztettek ki és palesztin zászlót tűztek ki. A cselekedetet eszkalációnak nevezve azt közölték, hogy addig nem hajlandók távozni, amíg az egyetem vezetése nem teljesíti követelésüket, ami az Izraellel való kapcsolatok megszakítása, a pénzügyi átláthatóság, valamint a tiltakozók számára büntetlenség.

Az épületfoglalás azt követően történt, hogy hétfőn a tüntetők nem teljesítették az egyetem vezetésének felszólítását, ami a tábor felszámolására vonatkozott. Ezt követően az intézmény elkezdte értesíteni a diáktüntetőket hallgatói jogviszonyuk felfüggesztéséről, ugyanakkor hétfő éjszaka arról is tájékoztatta őket, hogy amennyiben vállalják az egyetem szabályzatának betartását befejezhetik a félévet.

A történtek nyomán az egyetemi biztonsági személyzet szigorú beléptetési szabályokat léptetett életbe a Columbia Egyetem területének bejáratánál, ahova csak az ott lakó diákokat, és alkalmazottakat engedik be.

A Columbia magánintézmény, ahol New York város rendőrsége csak az egyetem vezetésének kérésére avatkozhat be, ami hétfő kora délelőttig nem történt meg.

A szintén keleti parton működő Yale Egyetemen kedden helyi idő szerint kora reggel a rendőrség körbekerítette a tüntetők sátortáborát, felszólította őket a távozásra, és közölte, hogy, aki nem teljesíti az utasítást, letartóztatásnak néz elébe.

Az Észak-Karolinai Egyetem Chapel Hill-i területén is voltak letartóztatások kedden reggel. Az intézmény vezetése kora reggeli határidőt szabott a tiltott gyülekezés felszámolására, majd miután ez nem történt meg a hatóság közbelépett. Az egyetem rektora a tüntető diákok számára kizárást helyezett kilátásba, valamint közölte, hogy aki megszegi a szabályokat, az nem szerezhet diplomát az intézményben. A rendőrség szerint a letartóztatott tüntetők közül többen nem egyetemi hallgatók voltak.

A texasi Austinban a rendőrség könnygázt is használt a tiltakozók megállítására hétfőn, akik a Texasi Egyetem főépülete felé tartottak. Azt megelőzően a hatóság többeket őrizetbe vett, és próbálta eltávolítani a tüntetőket az egyetemi területről.

A Utahi Egyetemen hétfő éjszaka a rendőrség többeket őrizetbe vett, miután az egyetemi vezetés távozásra szólította fel őket.

Az egyetemi megmozdulások az Egyesült Államok számos egyéb intézményén is folytatódtak kedden, így Kalifornia intézményeiben, a Virginiai Egyetemen és a Pennsylvaniai Egyetemen, amelynek vezetése tárgyalásokat folytat az Izrael ellen tüntető csoportokkal.

Összesítések szerint az Egyesült Államok mintegy 200 intézményén indultak palesztinpárti tüntetések, és a vasárnapi statisztikák már 900 őrizetbe vételről szóltak.

Fotó: Alex Kent/Getty Images

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Putyin megszólalt Volodimir Zelenszkijről

Putyin megszólalt Volodimir Zelenszkijről

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő pénteken Minszkben, ahol fehérorosz hivatali kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával egy és háromnegyed órás tárgyalást folytatott a közös orosz-fehérorosz kormányülés előtt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!