2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Izrael azt állítja, hogy visszavette az ellenőrzést a Gáza körüli települések felett

Több mint 700-ra emelkedett az izraeli halálos áldozatok száma, sok a sebesült. Több mint 130 civilt és izraeli katonát továbbra is túszként tartanak fogva Gázában. Irán eközben visszautasította a Hamász Izrael elleni hadműveletében való részvétellel kapcsolatos vádakat. Vasárnap este is folytatódtak a tűzharcok a Gázai övezet szomszédságában, a palesztinok rakétákat indítottak a Gázai övezetből Izrael területére.

  • Izrael azt állítja, hogy visszavette az ellenőrzést a Gáza körüli települések felett

A jeruzsálemi mecsetekből a müezzinek hangosbemondón keresztül buzdítanak minden muszlimot és palesztint az Izrael elleni háborúra.

Az izraeli erők még mindig harcolnak a Hamász fegyveresei ellen legalább 10 településen, Dél-Izraelben, közel a Gázai övezethez

– közölte az Izraeli Védelmi Erők .

Összecsapások voltak Kelet-Jeruzsálem több helyszínén, menekülttáborokban és katonai ellenőrző pontoknál is.

Ezek közé tartozik a Be'eri, egy agrárközösség, amelybe egyik napról a másikra beszivárogtak a Hamász harcosai. 

Az Ashkelonért folyó harcok átterjedtek a keleti részre:

a jelek szerint a tenger felől és a levegőből behatoló szabotőrcsoportok szétszóródtak.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Richard Hecht közölte, hogy az ország a következő 12 órában olyan katonai műveletet indít, amely szerinte véget vet a gázai enklávénak. A szóvivő 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Napindítóban azt mondta: a több száz fős támadó egység összehangolt taktikával jutott be izraeli területre és nem a szigorúan védett betonfalon keresztül. 

Szerinte a támadás bár készületlenül érte a zsidó államot, voltak előzményei:

annyi izraeli provokáció történt, hogy erre ez volt a válasz

- tette hozzá.

Az ENSZ szerint Gázában a légicsapások miatt mintegy 123 000-en kényszerültek elhagyni otthonukat.

A Haárec című izraeli újság információja szerint mintegy 130 izraelit tartanak nyilván túszként - köztük nőket és gyerekeket - a CNN szerint pedig közülük többet meg is öltek.

A Hamász fegyveres szárnyának szóvivője, Abu Ubaida szerint fegyvereseik

elfogtak egy újabb csoport túszt.

Izrael csak az első célpont volt – figyelmeztetett a Hamász radikális palesztin mozgalom vezetője. Mahmúd az-Zahar az interneten keringő videóban

világuralomra szólít fel

a The Jerusalem Post beszámolója szerint. 

Az Egyesült Államok közben hadihajókat küld a Földközi-tenger keleti medencéjébe a Hamász Izrael elleni támadására válaszul, és már vasárnap katonai szállítmányt indított útnak – közölte Lloyd Austin védelmi miniszter.

Izrael a Gázai övezet "totális blokádját" jelentette be

 Izrael elrendelte a Gázai övezet "totális blokádját" - jelentette be Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn.

"Vadállat módjára viselkedő emberekkel harcolunk, és ennek megfelelően járunk el"

- közölte Galant. A miniszter közölte, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.

Joáv Galant védelmi miniszter a déli parancsnokságon tartott helyzetértékelő megbeszélésen közölte a Gázai övezet elleni blokád szigorítását. Az övezet személyi és teherforgalmat biztosító átkelői már szombat reggel óta zárva vannak, amikor a Hamász és az Iszlám Dzsihád megindította terrortámadását az övezet melletti izraeli települések ellen.

Nem sokkal később Jiszráel Kac infrastrukturális ügyekért felelős miniszter azt jelentette be, hogy Izrael az övezet vízellátását is leállítja.

"Ami a múltban volt, az a jövőben nem lesz" - tudatta Kac a közösségi médiában.

Borítókép: izraeli rakéta csapódik be Gázában (fotó: Majdi Fathi/NurPhoto - Getty Images)

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!