2021. február 26.,
péntek, Edina napja

Izrael: A Hamász átlépett egy vörös vonalat

Hír TV

2018. november 13., kedd 09:14, frissítve: kedd 12:26

Folyamatosan lövi egymást az izraeli haderő és a Hamász radikális iszlamista szervezet a Gázai övezetben. A rakétatámadások azután kezdődtek, hogy egy fedett akcióban izraeli kommandósok hatoltak be a térségbe. A polgári lakosság elleni akciót az EU külügyi szolgálata elfogadhatatlannak és aggasztónak nevezte.

Fél nap alatt 400 rakétát lőttek ki Izraelre palesztin szélsőségesek. A zsidó állam válaszul 70 légicsapást mért a Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű szervezetek gázai állásaira, a célpontok között volt egy információs központ és a Hamász hivatalos tévészékháza is. A támadásoknak izraeli és palesztin áldozatai is vannak.

„Több száz családot telepítenek ki? Mégis hova mehetnénk? Már egyszer el kellett hagynom az otthonomat, amit bomba ért 2014-ben. Biztonságos helyre kellett menjek. De hol van ez a biztonságos hely? Hol van biztonság? Hova menjek? Emigráljak? Mi nem emigrálunk, rokonaink emigráltak 1948-ban. Mi itt maradunk” – mondta egy gázai lakos.

Az izraeli hadsereg arra figyelmeztette a Hamászt, hogy átlépett egy vörös vonalat, és a zsidó állam minden rakétatámadást megtorol. A Gázai övezet palesztin szélsőségesei azután indítottak rakétatámadás-sorozatot a zsidó állam ellen, hogy vasárnap az izraeli hadsereg egy fedett akció során végzett a Hamász egyik parancsnokával. A művelet során egy izraeli katona is életét vesztette.

„Dél-Izrael támadás alatt áll. Az elmúlt 24 órában több mint 400 rakétát lőttek ki izraeli városokra és falvakra, ezek mind halálos áldozatokkal jártak. A Hamász szándékosan a civil lakosságot támadja, ez elfogadhatatlan. Az Izraeli Védelmi Erők súlyos csapást fog mérni a Hamászra, hogy az megértse, azonnal le kell álljon a támadásokkal” – mondta Emmanuel Nachson, az Izraeli Külügyminisztérium szóvivője.

Utoljára a 2014-es Gázai háborúban volt hasonlóan intenzív a palesztin rakétatámadás. A kiújult feszültség meghiúsíthatja az ENSZ, Egyiptom és Katar hosszú távon fenntartható fegyverszünetre irányuló törekvéseit, és az elszegényedett enklávé területén újabb nagy konfliktust indíthat.