2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Itt az újabb demokrácia-jelentés

A CEU-rektor előszavával érkezett az Institute for Democracy and Electoral Assistance felmérése – írja a Mandiner.

  • Itt az újabb demokrácia-jelentés

Mauritánia, Szudán, Bhután, Paraguay és Algéria – a 120. helytől ezek az országok előzik meg közvetlenül Magyarországon az újabb, ezúttal az Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA) nevű NGO által készített demokrácia-jelentés egyik kategóriája, a demokratikus részvétel rangsorában.

Nem szomorú a 444, sőt

A leírás szerint e szempontok mentén rangsorolták ezúttal a világ országait: demokratikus részvétel, képviselet, jogállamiság és alapvető jogok. Tekintve a 2010 után született hasonló dokumentumokat, aligha meglepő hazánk megítélése, ugyanakkor a készítők már az elején leszögezik, hogy a vizsgált 173 állam mintegy felében romlott a demokrácia színvonala. Ahogy az a 444 alig leplezetten ujjongó beszámolójából is kiderül: Európából csak Törökország (139.), Oroszország (151.), Belarusz (161.) van mögöttünk, a legrosszabbul teljesítő EU-tagállam is tíz hellyel van előttünk: Románia a 115. Ebben a rangsorban 2017-hez képest 8 helyet rontottunk.

Ami a képviseletet illeti, ott a lengyelekkel együtt vagyunk ismét fekete bárányok, igaz, a felmérés a Tusk-féle „győzelem” előtt készült,

így legközelebb alighanem már egyedül maradunk. Mindenesetre a képviseleti mutatókban hat év alatt 17 helyet visszaesve 85. lett Magyarország, s 58. Lengyelország. Az alapjogok tekintetében viszont mind a lengyeleket, mint a románokat megelőzzük, igaz, mindenki más jobban teljesített az IDEA független és objektív elemzői szerint.

Nocsak! Újra itt van a CEU-rektor

Külön érdekesség, hogy a jelentés előszavát a CEU emeritus rektora, a bukott kanadai liberális politikus, maga Michael Ignatieff írta, aki természetesen hazánkat is megemlíti, mint autokráciát, Törökországgal egyetemben, mint akik a demokratikus intézmények elleni támadásuk részévé tették az egyetemi autonómia és a kutatói szabadság visszaszorítását.

A vezetői összefoglaló sommás megállapítása: a demokrácia bajban van,

a megoldást az emberijogi-szervezetek, a választási megfigyelők, az oknyomozó újságírók és a civil hálózatok, azaz az NGO-k jelenthetik. 

Forrás: Mandiner

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!