2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Ítéletidő pusztít Dál-Ázsiában

Heves esőzések sújtják Dél-Ázsia országait. Nepálban legalább 65-en haltak meg az áradások és földcsuszamlások következtében. Indiában más fél millió embernek kellett elhagynia az otthonát a pusztító árvizek miatt. Az ítéletidő Kínát és Mianmart sem kíméli. Ott is több ezer embert evakuáltak.

  • Ítéletidő pusztít Dál-Ázsiában

A háztetőkön várják a segítséget az emberek Nepálban. A dél ázsiai országban pusztító monszun: áradásokat és földcsuszamlásokat idézett elő. 10 ezer embernek el kellett hagynia az otthonát. Az ország déli részén a legrosszabb a helyzet. Egyes helyeken a házak tetejéig ér a víz. A térségben számos híd és út megsemmisült. A belügyminisztérium adatai szerint: 38-an sérültek meg, 30 embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás miatt a jövőben még ennél is extrémebb esőkre kell számítaniuk a helyieknek. Nepálban a júliustól szeptemberig tartó monszunidőszakban évente több százan vesztik életüket.

 Térdig érő vízben gázolnak a helyiek India Asszám tartományában is. A heves esőzések miatt kilépett a medréből a Brahmaputra folyó, amely 1800 falut öntött el, emiatt másfél millió embert kellett kitelepíteni. A tartomány vízügyi minisztere közölte: az egész országban itt a legsúlyosabb az árvíz helyzet, ezért a következő napokra is a legmagasabb riasztási szint marad érvényben.

India északi és nyugati részén mintegy 4,5 millió embert érint a monszunesők okozta árvíz. Az ítéletidő miatt számos ház vált lakhatatlanná és hatalmas károk keletkeztek a mezőgazdaságban is. 

Az egyik legnagyobb veszteség, hogy a növények mind odavesztek. A gazdák elkezdték bevetni a földjeiket, aztán elektromos szivattyút használtunk. Azonban az eső 3 napja folyamatosan esik, mindenünk odaveszett - panaszkodott egy helyi gazda.

A monszun egyelőre nem csillapodik. Az előrejelzések szerint rendkívül csapadékos idő várható a következő napokban is.

Nem jobb a helyzet Mianmarban sem. A heves esőzések miatt drasztikusan megemelkedett a folyók vízszintje. Eddig csaknem 20 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A bajbajutott lakosokat ideiglenesen templomokban és iskolákban szállásolják el.

Ez pedig már Kína. Több mint 25 ezer embert evakuáltak, miután az ország keleti részén árvizek pusztítanak. A hatóságok csónakokkal mentik a lakosokat. Összesen több mint más félmillió embert érintenek az áradások 8 tartományban és régióban.

A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy Kína délnyugati, déli, keleti és északkeleti részeiben is további heves esőzésekre lehet számítani amely tovább ronthatja a helyzetet.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!