2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

A Sakál, a Patkány, a Kádár és a Laci

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Ítéletidő érkezik nyugatról

Svédországban egy, Lengyelországban három áldozata van a viharos időjárásnak. Az Atlanti-óceán felől érkező ciara vihar óránként 120-130 kilométeres széllökésekkel söpört végig Európán. Az esőzések miatt hatalmas területek kerültek víz alá, az orkánerejű szél pedig fákat csavart ki és megrongálta a vezetékeket a nyugat-, észak- és közép-európai országokban. Fennakadások vannak a közúti, a vasúti és a légi közlekedésben is.

  • Ítéletidő érkezik nyugatról

A tenger felől, nyugati irányból támadt a brit szigetekre a Ciara névre keresztelt vihar. Az orkánerejű szél több méter magas hullámokat korbácsolt fel, amelyek túlcsaptak a tengerparti sétány mellvédjén.

A tenger kitartóan ostromolta Blackpool promenádját is. Olyan hatalmas hullámok csaptak le a strandra és a mólóra, hogy senki sem merészkedett a part közelébe.

A vihardagály elöntötte a partvonal közeli alacsonyan fekvő területeket. Ahová már nem ért el a tenger, ott az orkánerejű széllökések okoztak gondot.

Sok helyre riasztották a mentősöket: volt akit a szélben repülő törmelék sebesített meg. Skóciában pedig hárman megsérültek, amikor a szélsőséges időjárás miatt beszakadt egy kocsma teteje.

Több ezer fát csavart ki a szél, ami a közúti közlekedést akadályozza. A megrongált vezetékek miatt akadozik a vasúti közlekedés is, de a légi közlekedésben is hatalmas fennakadások vannak.

A vihar kelet felé haladva veszített ugyan erejéből, az Amszterdam és a brüsszeli repülőtéren is számos járatot töröltek. Németországban már Sabine néven emlegetik a hétfőn érkező vihart. A katasztrófavédelmi egységeket készültségbe helyezték, de a repülőtereken és az állami vasútnál is teljes a készültség.

"A vihar már átsöpört az északi, a nyugati és a keleti országrészen, és most érkezik Németország déli részébe. Ott is vannak gyors reagálású egységeink, akik motoros fűrészekkel fogják eltakarítani a sínekre esett"

 - közölte a Deutsche Bahn szóvivője.

Észak-Európában is fennakadásokat okozott a viharos időjárás a légi és vasúti közlekedésben, a viharnak Svédországban egy halálos áldozata is van. Egy férfi halt meg, akinek csónakja felborult, amikor egy tavon horgászott. A dán meteorológiai előrejelzések szerint hétfő estére akár 3,5 métert emelkedhet a tenger vízszintje, így hatalmas területek kerülhetnek víz alá.

Lengyelországban két halálos áldozata van a viharnak. Egy nő és egy kislány halt meg egy síközpontban, amikor a szél letépte egy épület tetejét, ami rájuk szakadt. 55 ezer otthonban megszűnt az áramszolgáltatás.

Továbbra is mintegy 50 ezer háztartás van áram nélkül Csehországban

Csehországban kedden reggel továbbra is mintegy 50 ezer háztartás volt áram nélkül az országon átvonuló heves és kiadós esővel kísért szélviharok következtében - jelentette a cseh közszolgálati rádió. 

Hétfőn délután az áram nélküli háztartások száma meghaladta a 280 ezret.

"Mindenütt, ahol lehetséges volt, éjjel is dolgoztunk a hibák elhárításán. A reggeli órákban azonban több régióban ismét erős széllökések voltak, aminek következtében újabb problémák keletkeztek. Most még mintegy 120 helyen van gond a nagyfeszültségű távvezetékekkel" -  mondta Sona Holingerová, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője. Megjegyezte: a viharos szél lecsendesülésével várható, hogy kedd estig mindenütt megjavítják a vezetékeket. A legtöbb nehézséggel Közép- és Kelet-Csehországban kell megküzdeniük.

A heves szélvihar következtében hétfőn Csehországban egy ember meghalt, és legkevesebb 13 megsérült. Az anyagi károk több tízmillió koronára rúgnak.

Az időjárás fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben is, elsősorban a nyugat- és dél-csehországi régiókban. A Cseh Vasutak (CD) közleménye szerint kedden reggel még mintegy 30 helyi vonalon szünetelt a közlekedés, főként a sínekre dőlt fák és az elszakadt villanyvezetékek miatt.

Rendőrségi jelentések szerint a cseh autópályák teljes hosszukban mindenütt járhatók.

A széllökések sebessége hétfőn helyenként meghaladta az óránként száz kilométert. A cseh-lengyel határon fekvő Óriáshegység (Krkonose) legmagasabb, Snezka nevű hegycsúcsán pedig rekordnak számító, 180 kilométeres szélsebességet mértek.

Hír TV/MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!