2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Iszlamista támadások gátolják az ebola megfékezését

Ismeretlen fegyveresek legkevesebb tizenöt embert, köztük két egészségügyi dolgozót öltek meg a hétvégén a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében, ahol milíciák akadályozzák az ebolavírus terjedésének feltartóztatására tett erőfeszítéseket - közölték helyi hatóságok vasárnap.

  • Iszlamista támadások gátolják az ebola megfékezését

Legfrissebb értesülések szerint július óta a betegségbe mintegy 152 ember halt bele, és legkevesebb 200 megbetegedést jegyeztek fel Észak-Kivuban és Ituriban, amely tartományok két polgárháborút követően továbbra is etnikai villongásoktól és lázadásoktól forronganak.

Alloys Mbwarara, Beni város Rwenzori nevű kerületének polgármestere tizenegy civil és egy katona halottról számolt be. Mak Hazukay Mongha százados az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy az Egyesült Demokratikus Erők nevű ugandai iszlamista csoport intézett támadást szombaton a kongói hadsereg állásai és Beni egyes kerületei ellen. Mint mondta, a harcok vasárnapig elhúzódtak. A kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) is harcokról jelentett a Mayangose kerületből.

A várostól 50 kilométerre délre fekvő Butembóban a Mai-Mai nevű lázadó milícia a hadsereg egyik egészségügyi osztagának két tagját ölte meg - mondta Oly Ilunga egészségügyi miniszter.

Elítéljük a támadást – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Hozzátette: mindenkinek a béke elérésén és az ebola leküzdésén kellene dolgoznia.

Az ebola terjedésének leküzdését a fegyveres támadásokon felül a városi lakosság egy részének ellenséges magatartása is nehezíti. Az utóbbi hetekben a harctevékenységek miatt megakadt a betegek ellátása, a betegségben elhunytak eltemetése és az oltási kampány is.

A szombati gyilkosságok miatt tüntetések voltak vasárnap reggel Beniben - közölte Safari Mambueni, helyi rendőr főkapitány. A dühös tüntetőket könnygázzal oszlatták a rendvédelmi szervek. Az aktivisták kövekkel dobálták a segélyszervezetek és a békefenntartók járműveit – jelentette az ENSZ támogatását élvező Okapi Rádió.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!