2024. 04. 14. Vasárnap Tibor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 19:10

Külföld

Iszlamista támadás ért egy kulcsfontosságú pakisztáni kikötőt

A pakisztáni biztonsági erők megöltek szerdán legkevesebb hét iszlamista fegyveres lázadót, akik megtámadták az Arab-tenger partján fekvő, gazdasági szempontból fontos Guadár város kikötői hatóságának épületét - közölték a helyi hatóságok.

  • Iszlamista támadás ért egy kulcsfontosságú pakisztáni kikötőt

A támadás elkövetőjeként a Beludzsisztáni Felszabadítási Hadsereg (BLA) nevű beludzs szakadár szervezet jelentkezett.

Egy biztonsági illetékes elmondta, hogy a hét támadón kívül a tűzpárbajban négy katona is meghalt.

Guadárnak kulcsszerepe van a Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó (CPEC) nevű gazdaságfejlesztési tervben, amelynek megvalósításához Kína több mint 50 milliárd dollárral (180 ezer milliárd forint) járult hozzá.

A terv, amelyben Kína nyugati részét akarják összekötni Pakisztánon át az Indiai-tengerrel, az Új Selyemút néven is ismert nagyszabású kínai kezdeményezés része. Ezzel a cél az Ázsia, Európa és Afrika közötti kereskedelmi kapcsolatok javítása, kikötők, vasutak, repülőterek és ipari parkok építése révén.

A lázadószervezet közlése szerint fegyvereseik a pakisztáni katonai hírszerzésnek a kikötő közelében lévő helyiségeit támadták meg.

A Kína által finanszírozott projektek gyakran erős ellenérzést váltanak ki Pakisztánban, különösen a beludzs szakadárok körében, mert ők úgy vélik, hogy ezek hasznából a helyi lakosság egyáltalán nem részesül, az alkalmazottak nagy része ugyanis kínai.

A BLA korábban több más kínai célpont ellen is elkövetett merényletet Pakisztánban. 2022 áprilisában három kínai alkalmazott - a Konfuciusz Intézet munkatársai -, valamint pakisztáni sofőrjük halt meg a szakadár szervezet egyik tagja által elkövetett öngyilkos merényletben.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Medve támadt túrázókra Szlovákiában

Medve támadt túrázókra Szlovákiában

Barnamedve támadt vasárnap két túrázóra a szlovákiai Polyána hegység természetvédelmi területén - közölte a SOPSR állami természetvédő szervezet szóvivője.
Szörnyű tragédia: orosz rulett lehetett egy nagyatádi fiú végzete

Szörnyű tragédia: orosz rulett lehetett egy nagyatádi fiú végzete

Egy barcsi szakközépiskola tanulója volt az a fiú, aki a közelmúltban vesztette életét. A sonline.hu beszámolója szerint a városban az a szóbeszéd és az internetes kommentek is arról szólnak, hogy a nagyatádi illetőségű tanuló orosz rulett közben, fejbe lőtte magát otthon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A bevándorlással tönkreteszik Európát + videó

A bevándorlással tönkreteszik Európát + videó

A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a migrációs paktumra reagálva úgy fogalmazott: migránsgettókat akarnak létrehozni és ha valaki ebben nem vesz részt, bevándorlóként sok millió forintot kell fizetnie.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!