2020. február 24.,
hétfő, Szökőnap napja

Ismét tüntettek a szerb kormány ellen Belgrádban

Hír TV

2019. március 24., vasárnap 13:50, frissítve: vasárnap 13:58

Ismét tüntettek a szerb kormány ellen Belgrádban az államfő lemondásáért, a sajtószabadságért és egy új választás kiírásáért. A tiltakozási hullám a kormánypárt 2017-es választási győzelme után indult, az ellenzék és a demonstrálók szerint a többi közt azért, mert az államszervezet a kormánypárt kampányát támogatta.

Egy perces néma csenddel kezdték demonstrációjukat a szerbek szombaton, Jugoszlávia NATO bombázásának 20. évfordulójára emlékezve. Az Alekszandar Vucsics lemondását követelő belgrádi tüntetők már a 16. alkalommal vonultak az utcára, a tiltakozás ez alkalommal békés véget ért. A demonstrálók elsősorban tisztességes választásokat és sajtószabadságot követelnek.

„Ha engem kérdez, mindig voltak és mindig lesznek polgári tüntetések. Meg kell szabaduljunk ezektől a hatóságoktól és meg kell teremteni a körülményeket a szabad választásokhoz”– mondja egy tüntető, Alekszandar. 

A három hónapja tartó tiltakozások kiváltó oka egy ellenzéki politikus ellen elkövetett támadás volt, aki azt állította, hogy támadói a kormányzó párttal álltak kapcsolatban. A tiltakozások jelmondata az „egy az ötmillióból”, az első tüntetés után ugyanis a szerb elnök kijelentette, akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak az utcára. Múlt hétvégén tüntetők egy csoportja betört a szerb állami televízió székházába, így tiltakozva az ellen, hogy véleményük szerint a médiában nem biztosított az ellenzéki megjelenés. A rendőrség akkor 18 személyt vett őrizetbe.

„Húsvétig megbukik, ha összefogunk, és ha együtt maradunk. Ha szolidaritást tanúsítunk egymás iránt!”– mondta Vuk Jeremics, a Szerb Néppárt elnöke. 

Közvélemény-kutatások szerint a kormányzó Haladó Párt támogatottsága továbbra is 50 százalék feletti, Alekszandar Vucsics népszerűsége pedig nem csökkent érdemben, így nem valószínű hogy lemond posztjáról.