2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Ismét tüntettek a szerb kormány ellen Belgrádban

Ismét tüntettek a szerb kormány ellen Belgrádban az államfő lemondásáért, a sajtószabadságért és egy új választás kiírásáért. A tiltakozási hullám a kormánypárt 2017-es választási győzelme után indult, az ellenzék és a demonstrálók szerint a többi közt azért, mert az államszervezet a kormánypárt kampányát támogatta.

  • Ismét tüntettek a szerb kormány ellen Belgrádban

Egy perces néma csenddel kezdték demonstrációjukat a szerbek szombaton, Jugoszlávia NATO bombázásának 20. évfordulójára emlékezve. Az Alekszandar Vucsics lemondását követelő belgrádi tüntetők már a 16. alkalommal vonultak az utcára, a tiltakozás ez alkalommal békés véget ért. A demonstrálók elsősorban tisztességes választásokat és sajtószabadságot követelnek.

„Ha engem kérdez, mindig voltak és mindig lesznek polgári tüntetések. Meg kell szabaduljunk ezektől a hatóságoktól és meg kell teremteni a körülményeket a szabad választásokhoz”– mondja egy tüntető, Alekszandar. 

A három hónapja tartó tiltakozások kiváltó oka egy ellenzéki politikus ellen elkövetett támadás volt, aki azt állította, hogy támadói a kormányzó párttal álltak kapcsolatban. A tiltakozások jelmondata az „egy az ötmillióból”, az első tüntetés után ugyanis a szerb elnök kijelentette, akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak az utcára. Múlt hétvégén tüntetők egy csoportja betört a szerb állami televízió székházába, így tiltakozva az ellen, hogy véleményük szerint a médiában nem biztosított az ellenzéki megjelenés. A rendőrség akkor 18 személyt vett őrizetbe.

„Húsvétig megbukik, ha összefogunk, és ha együtt maradunk. Ha szolidaritást tanúsítunk egymás iránt!”– mondta Vuk Jeremics, a Szerb Néppárt elnöke. 

Közvélemény-kutatások szerint a kormányzó Haladó Párt támogatottsága továbbra is 50 százalék feletti, Alekszandar Vucsics népszerűsége pedig nem csökkent érdemben, így nem valószínű hogy lemond posztjáról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!