2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

Ismét több tízezren maradhatnak fizetés nélkül a kormányzati marakodás miatt

Hír TV

2019. február 13., szerda 15:50, frissítve: szerda 17:14

Újabb kormányzati leállás jöhet az Egyesült Államokban. Az amerikai elnök ugyanis közölte: nem elégedett azzal az elvi megállapodással, amelyet a demokraták és a republikánusok kötöttek. Donald Trump közölte: megpróbálja elérni, hogy változtassanak. A megállapodást február 15-ig tető alá kell hozni.

Már csak 2 napjuk van a demokratáknak és a republikánusoknak, hogy megegyeznek egymással. Ha ez nem sikerül akkor ismét részlegesen leáll a kormányzat. Hétfőn a Kongresszusban született egy elvi megállapodás a határvédelem finanszírozásáról, de az intézkedésre másfél milliárd dollárnál is kevesebb jutna. Ez az összeg a negyede annak az 5,7 milliárd dollárnak amit Donald Trump kért a törvényhozástól egy kerítés felhúzására vagy egy fal megépítésére.

„Elvi megállapodást kötöttünk arról, hogy szeptember 30-ig a kongresszus finanszírozza a határ biztonságát növelő programokat. Ez egy kísérleti megállapodás, melynek a részleteit a hét folyamán dolgozzák ki” – közölte Richard Shelby, alabamai republikánus szenátor.

Az Egyesült Államokat uraló két politikai erő közötti legnagyobb ellentétet továbbra is az okozza, hogy mennyit pénzt fordítsanak a mexikói határra épülő fal költségeiről, illetve az okmány nélküli bevándorlók visszatoloncolásáról szóló vita okozza.

„Most már van egy kétpárti megállapodásunk. Ez azt jelenti, hogy mindkét oldal tett engedményeket. Arra kérjük az elnököt, hogy bólintson rá és írja alá a dokumentumot és kerüljük el az újabb leállást” – hangoztatta Chuck Schumer, demokrata párti frakcióvezető.

A konszenzusos javaslat azonban nem igazán nyerte el az elnök tetszését. „Nem mondhatom, hogy boldog vagyok. Azt mondhatom inkább, hogy izgatott vagyok. Megpróbálom elérni, hogy módosítsák a megállapodást. Nem tervezem a kormányzat részleges leállítását, de ha ez mégis megtörténne, akkor azért a demokraták lesznek a felelősek” – közölte Donald Trump.

A legutóbbi kormányzati leállás alatt – amely az amerikai történelem leghosszabbja volt – mintegy 420 ezer szövetségi alkalmazott nem kapott fizetést, míg további 380 ezer embert küldtek kényszerszabadságra.