2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

Külföld

Ismét több tízezren maradhatnak fizetés nélkül a kormányzati marakodás miatt

Újabb kormányzati leállás jöhet az Egyesült Államokban. Az amerikai elnök ugyanis közölte: nem elégedett azzal az elvi megállapodással, amelyet a demokraták és a republikánusok kötöttek. Donald Trump közölte: megpróbálja elérni, hogy változtassanak. A megállapodást február 15-ig tető alá kell hozni.

  • Ismét több tízezren maradhatnak fizetés nélkül a kormányzati marakodás miatt

Már csak 2 napjuk van a demokratáknak és a republikánusoknak, hogy megegyeznek egymással. Ha ez nem sikerül akkor ismét részlegesen leáll a kormányzat. Hétfőn a Kongresszusban született egy elvi megállapodás a határvédelem finanszírozásáról, de az intézkedésre másfél milliárd dollárnál is kevesebb jutna. Ez az összeg a negyede annak az 5,7 milliárd dollárnak amit Donald Trump kért a törvényhozástól egy kerítés felhúzására vagy egy fal megépítésére.

„Elvi megállapodást kötöttünk arról, hogy szeptember 30-ig a kongresszus finanszírozza a határ biztonságát növelő programokat. Ez egy kísérleti megállapodás, melynek a részleteit a hét folyamán dolgozzák ki” – közölte Richard Shelby, alabamai republikánus szenátor.

Az Egyesült Államokat uraló két politikai erő közötti legnagyobb ellentétet továbbra is az okozza, hogy mennyit pénzt fordítsanak a mexikói határra épülő fal költségeiről, illetve az okmány nélküli bevándorlók visszatoloncolásáról szóló vita okozza.

„Most már van egy kétpárti megállapodásunk. Ez azt jelenti, hogy mindkét oldal tett engedményeket. Arra kérjük az elnököt, hogy bólintson rá és írja alá a dokumentumot és kerüljük el az újabb leállást” – hangoztatta Chuck Schumer, demokrata párti frakcióvezető.

A konszenzusos javaslat azonban nem igazán nyerte el az elnök tetszését. „Nem mondhatom, hogy boldog vagyok. Azt mondhatom inkább, hogy izgatott vagyok. Megpróbálom elérni, hogy módosítsák a megállapodást. Nem tervezem a kormányzat részleges leállítását, de ha ez mégis megtörténne, akkor azért a demokraták lesznek a felelősek” – közölte Donald Trump.

A legutóbbi kormányzati leállás alatt – amely az amerikai történelem leghosszabbja volt – mintegy 420 ezer szövetségi alkalmazott nem kapott fizetést, míg további 380 ezer embert küldtek kényszerszabadságra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Teherán válasza a történtekre + videó

Teherán válasza a történtekre + videó

Arról, hogy hogyan reagált Teherán a történtekre és milyen a biztonsági készültség Izraelben Breuer Péter közel-kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosa élőben beszélt a Híradóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!