2021. január 21.,
csütörtök, Ágnes napja

Ismét Magyarországot támadja Tavares

Hír TV

2020. július 15., szerda 15:52, frissítve: szerda 17:20

Ismét Magyarországot támadta az egykori portugál jelentéstevő, Rui Tavares. A hazánkat gyalázó politikusnak most az nem tetszik, hogy a magyar és a portugál kormányfő egyetértett abban, hogy az uniós kifizetések nem lehet politikailag motivált jogállamisági kritériumokhoz kötni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és az igazságügyi tárcavezető szerint sem lehet ideológiai alapon kényszeríteni uniós tagállamokat bizonyos paktumok elfogadására.

Hét éve, 2013-ban fogadta el az Európai Parlament a magyar kormányt elmarasztaló Tavares-jelentést. A valótlan állításokon alapuló beszámolót egy olyan portugál politikus készítette, aki sem hazájában, sem európai szinten nem számít tényezőnek.

2014-ben saját pártot alapított, de a baloldali LIVRE támogatottsága alig mérhető. A tömörülés egy százalék alatt mozog, mindössze 0,7 százalékponton áll. Így a politikus ismét Magyarország támadásával próbálta hallatni hangját.

A magát ökoszocialistának valló történész most azt kifogásolta, hogy

a magyar és a portugál kormányfő kedden megbeszélést folytatott, amely során egyetértettek abban, hogy az uniós kifizetések nem lehet politikailag motivált jogállamisági kritériumokhoz kötni.

Az egykori zöldpárti európai parlamenti képviselő a liberális Públicóban közzétett véleménycikkében azt írta, António Costa szövetségre lépett Orbán Viktorral. Tavares szerint elfogadhatatlan, hogy a portugál miniszterelnök támogatja azt az elképzelést, miszerint a gazdaság elválasztható az értékektől.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta,

a közösségen belül a jogállamiság fogalma nem egy jogi kategória, hanem egy politikai fogalom, amit sokan mégis politikai vádként használnak.

A politikus szerint az unió vezető hatalmai, köztük Németország nyer a legtöbbet a közös piac előnyeiből, ezért kár úgy tenni mintha a költségvetés kialakításakor ők tennének szívességet

Az igazságügyi miniszter szerint sem lehet politikai és ideológiai alapon kényszeríteni uniós tagállamokat bizonyos csomagok, így a költségvetés és a helyreállítási paktumok elfogadására.

Erről a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt Varga Judit.

A miniszter hozzátette, számos alkalommal támadták hazánkat Brüsszelből, de rendre bebizonyosodott, hogy a kritikák és az állítások alaptalanok voltak. 

Hír TV