2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:15

Külföld

Ismét heves összecsapások törtek ki Szudánban

Felfüggesztette a szudáni hadsereg szerdán a tűzszünetről és a humanitárius segélyek beengedéséről folytatott tárgyalásokat a vele szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erőkkel (RSF) - közölte egy szudáni diplomáciai forrás.

  • Ismét heves összecsapások törtek ki Szudánban

A hadsereg május elején kezdett tárgyalásokat az RSF félkatonai szervezettel, és sikerült is megállapodni két rövid tűzszünetről, amelyet azonban ismételten megsértettek a felek.

Legutóbb hétfőn egyeztek meg arról, hogy öt nappal meghosszabbítják a tűzszünetet, amely Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok közvetítésével jött létre, és amelynek köszönhetően nagyjából kétmillió embert már elértek a segélyszállítmányok.

Kartúm déli részéből és Omdurmánból egészen kedd késő estig heves összecsapásokról szóló hírek érkeztek.

A harcok április közepén törtek ki Szudánban a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg és a rivális félkatonai erők között. A konfliktus miatt már 1,4 millióan hagyták el otthonukat, köztük mintegy 350 ezren a szomszédos országokba menekültek az ENSZ szerint. Kartúm és több más lakott térség háborús övezetté vált, rendszeresek a fosztogatások, akadozik az áram- és a vízellátás. A kórházak többsége nem működik.

Az ENSZ, néhány segélyszervezet és nagykövetség, illetve a szudáni központi kormányzat több hivatala a Vörös-tenger partján fekvő Port Szudánba helyezte át működését.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Katolikusokat ért terrortámadás a Fülöp-szigeteken

Katolikusokat ért terrortámadás a Fülöp-szigeteken

Legalább három ember meghalt és hét megsebesült vasárnap egy katolikus mise közben elkövetett pokolgépes merényletben a Fülöp-szigetek déli részén, a lázadás által sújtott régióban - közölték a hatóságok.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!