2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:20

Külföld

Ismét csődközelben az állam

2001 után ismét államcsőd elé néz Dél-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága. Egy amerikai bírósági döntés szerint az argentin államnak több milliárd dollárt kellene kifizetnie hitelezőinek. Az ország kormánya nem akar fizetni. Az adósság mértékét is vitatják.

Ismét csődközelben Argentína. A dél-amerikai ország állampapírjait azután kezdték kerülni a befektetők, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának ítélete alapján több mint 1,5 milliárd dollárt kell kifizetniük. A pénz azoknak a befektetőknek jár, akik nem mentek bele a kifizetések átütemezésébe Argentína 2001-ben kezdődött gazdasági összeomlása után. A kötvényeket június 30-án kell kifizetniük, de a gazdasági miniszter szerint nincs miből. „Ez egy technikai csődhöz vezethet. Bárhogyan is nézzük, ez a döntés tovább taszítja Argentínát a gazdasági válság felé. Kétszer olyan rossz helyzetbe sodorja az embereket az adósságban, mint 2001-ben” – mondta Axel Kicillof argentin gazdasági miniszter.

Argentína elnöke az összeg mértékét is vitatja, ezért valószínűleg nem fizetik ki a befektetőket. Ezt az ország külügyminisztere is megerősítette, mikor az ENSZ-ben tárgyalt. „A szakadék szélére vittek bennünket, és ezzel a döntéssel arra akarnak kényszeríteni, hogy ugorjunk a mélybe. De Argentína nem fog ebbe a mélységbe ugrani, mert nem veszélyeztetjük a polgáraink jövőjét” – mondta Hector Timerman külügyminiszter.

A hírekre az argentin csődkockázati mutató csaknem 10 bázisponttal nőtt, és esett a buenos airesi tőzsde is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!