2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Ismét csapást mértek az oroszok a harkivi régióra + videó

Továbbra is heves harcok dúlnak Harkiv térségében, ahol ismét előretörtek az oroszok. A kijevi kormányerők kénytelenek drónokkal harcolni, katona ugyanis már alig akad. Most épp több ezer rabot engedtek ki a börtönökből azzal a feltétellel, hogy a frontra mennek.

  • Ismét csapást mértek az oroszok a harkivi régióra + videó

Ismét robbanások hallatszottak az ukrajnai Harkiv-régióban. A térség kormányzója közölte: legalább öt hullámban érkeztek orosz rakéták. A támadás a régió energiahálózatát vette célba, így az egész térségben megszűnt az áram szolgáltatás.

Az egyre erőteljesebb orosz csapásokra Ukrajna - emberanyag hiányában - igyekszik a lehető legjobban automatizált fegyverekkel válaszolni. A kijevi hadvezetés minden eddiginél nagyobb mértékben támaszkodik pilóta nélküli és távirányítású rendszerekre, robotrepülőkre, drónokra. Ezzel sem lehet azonban teljes mértékben kompenzálni az élőerőt.

Szinte naponta látni ilyen videókat, amelyeket a közösségi hálókra töltenek fel. Ezeken az látszik, ahogy a sorozótisztek brutális módszerekkel, sokszor gyermekeik, házastársuk karjaiból valósággal elrabolják a férfiakat, hogy a frontra küldjék őket. 

Már ez is kevésnek bizonyul, ezért az ukrán elnök amnesztiát hirdetett azoknak a raboknak, akik jelentkeznek a hadseregbe. A Reuters brit hírügynökség információi szerint eddig több mint 4500-an jelezték, hogy a rabruhát uniformisra cserélnék, 1700-an pedig már be is vonultak.

Anyukám sírva fakadt. Itt vagyok már öt éve és most, hogy már csak egy évem maradt nem haza megyek, hanem háborúba, de később aztán elfogadta a döntésemet. Meglátogatott és áldását adta- mesélte az egyik ukrán rab.

Az orosz-ukrán konfliktus azonban nem csak ebben a két országban indította be a háborús pszichózist. Németországban ugyan arra még nincs szükség, hogy a rabokat kiengedjék a börtönből. Az egyik baloldali képviselő szerint viszont mintegy 900 ezer tartalékost azonnal mozgósítani kell, hogy meg lehessen védeni Németországot Putyin támadásától, noha erről egyelőre szó sincs.

A német vezérkar eközben megerősítette, az Egyesült Államok és Franciaország után Berlin is engedélyt adna Ukrajnának, hogy a a német fegyvereket orosz területen is bevessék.

"Az elmúlt napokban láttuk, hogy van egy megállapodás, az Egyesült Államokkal és a német kancellárral is arról, hogy Ukrajna használhatja a fegyvereiket, mint például a harckocsikat és a tüzérséget is. Azt gondolom, hogy erről kell beszélnünk, ez feltétlenül szükséges Ukrajna számára” - mondta Carsten Breuer. 

A német hadvezetés azon dolgozik, hogy megtudja magát védeni a háború kiszélesedésétől, amelyért egyébként ő maga is mindent megtesz - erről a Századvég jogi szakértője beszélt a Vezércikkben. Lomnici Zoltán kiemelte, a 3. Világháború kockázata most már realitássá válik.

"Ha kiterjed a háború és a NATO-ból kell csapatokat küldeni, például az 5. cikkely aktiválódása okán, akkor nyilván már az európai területeket vagy akár német területeket is védhetik újra német tankok. Ezeknek a realitásoknak a szembejövetele az már olyannyira ténykérdés, hogy a III. Világháború, mint kifejezés, rákerestem, messze nem csak a magyar médiában jelenik meg." -  mondta az alkotmányjogász.

Szakértők szerint az sem megnyugtató, hogy Oroszország sem hallgatja szótlanul az egyre durvuló nyugati fenyegetéseket. Vlagyimir Putyin orosz elnök a minap óva intette a Nyugatot attól, hogy engedélyezzék Ukrajnának nyugati fegyverek bevetését orosz területen. Úgy fogalmazott, a Nyugat a tűzzel játszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!