2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Iráni miniszterhelyettes: Az amerikai szankciók a Közel-Kelet biztonságát fenyegetik

Az Irán elleni washingtoni szankciók az egész Közel-Kelet biztonságát fenyegetik - jelentette ki hétfői kuvaiti látogatása során Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes.

  • Iráni miniszterhelyettes: Az amerikai szankciók a Közel-Kelet biztonságát fenyegetik

A Twitter közösségi oldalon közzétett üzenetben Aragcsi leszögezte azt is, hogy bár Teherán nem folytat "sem közvetlen, sem közvetett" tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, készen áll a párbeszédre Perzsa(Arab)-öböl minden országával.

Aragcsi vasárnap Ománban kezdte meg Öböl-menti körútját, Kuvait után Katarba megy tovább.

Az IRNA iráni állami hírügynökség azt közölte, hogy a külügyminiszter-helyettes elsősorban nemzetközi beruházásokról tárgyal.

Júszuf bin Alavi ománi külügyminiszter nemrégiben Teheránban járt, és látogatása során biztosította hivatali partnerét, Mohamed Dzsavád Zarífot arról, hogy kész közvetíteni Washington és Teherán között.

Május elején Omán washingtoni nagykövete, Hunejna al-Mugejri felajánlotta országa segítségét annak érdekében, hogy az Egyesült Államok és Irán megegyezzen egymással.

Vasárnap az iraki diplomácia hasonló lépést tett: Mohamed Ali al-Hakim iraki külügyminiszter segítséget és közvetítést ajánlott a Washington és Teherán közötti feszültség csökkentése érdekében, egyúttal haszontalannak nevezte az Irán elleni szankciókat.

Ugyanakkor Donald Trump amerikai elnök Tokióban, Abe Sindzó japán kormányfővel tartott hétfői tárgyalásai során közölte, hogy az Egyesült Államok hasznosítani szeretné Japán Iránnal fenntartott jó viszonyát arra, hogy párbeszédet kezdhessen Teheránnal. "Tudom, hogy a miniszterelnöknek, illetve Japánnak nagyon jó kapcsolata van Iránnal, úgyhogy meglátjuk, mennyiben segíthet ez. Úgy gondolom, Irán is akar majd tárgyalni, és ha ők akarnak, akkor mi is. Senki nem akar bajt" - igyekezett megnyugtatni azokat, akik katonai konfliktustól tartanak.

Trump pénteken bejelentette, hogy hozzávetőleg 1500 katonát küld a Közel-Keletre, nagyrészt védelmi jellegű intézkedésként, az Iránnal kialakult növekvő feszültség miatt. A washingtoni védelmi minisztérium előzőleg azt állította, hogy "Irán - egyebek között a Forradalmi Gárda elit alakulat és támogatói - folyamatos fenyegetést jelent a Közel-Keleten". Amerikai szenátorok pénteken azt is bejelentették, hogy kongresszusi tagok ellenzése ellenére Trump több millió dollár értében ad el fegyvereket a síita állam régiós vetélytársának, Szaúd-Arábiának.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!